karp30 Napisano 29 Grudzień 2007 Autor Napisano 29 Grudzień 2007 Szanowni Państwo, po pradziadkach odziedziczyłem bardzo starą lampę. Nic o niej nie wiem. Jedyną wskazówką jes białe pokrętło z brązowym napisem - Otto Muller; Volks; 15". Jeśli ktoś z Państwa wie, kim był wspomniany Otto Muller lub wie, gdzie szukać informacji o lampie, proszę o pomoc. Będę bardzo zobowiązany. Pozdrawiam serdecznie. karp30
coriolan Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Otto Muller z Berlina musiał być znaczącym producentem lamp naftowych,skoro jest wymieniony na stronie kolekcjonerskiej.Szkoda,że nie ma więcej danychhttp://members.aol.com/lumiara/de/manude.htmNa ebay.com aktualnie sprzedawana jest lampa prod.O.M. - nr aukcji 130184796448
karp30 Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 Witam serdecznie. Bardzo Panu dziękuję za pomoc. Przejrzałem wszystkie pokretła na stronie, której linka mi Pan podesłał. Niestety nie ma takiego, jak na mojej lampie. Znalazłem też tę lampę wystawioną na ebay.com. Jedyna wspólna cecha tej lampy i mojej to koszyczek" w górnej części. Skontaktowałem się także z niemieckim kolekcjonerem lamp. Wie tylko, że Otto Muller miał fabrykę lamp w Berlinie. W swoich zbiorach nie ma jednak żadnej. Za parę dni zrobię zdjęcia lampy. Jeśli ją ktoś zobaczy, może dowiem się czegoś więcej. Napewno będę dalej szukał. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! Tomasz Karpiński
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.