Skocz do zawartości

Nasze fanty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Chcialbym przedstawic troszke fantow z naszeg skromnego zbiorku.Wartosc ich mierzona w zlotowkach jest niewielka lecz dla mnie gdanszczanina sa to okruchy historii mojego miasta.
Na poczatek herb Gdanska na talerzyku do konfitur wyprodykowanym w...ćmielowie.

to17071990
Tez tak uwazam:).Niestety w miejscu w ktorym grzebie jest masa porcelany ale w kawalkach.Kiedy trafilem na fragment talerza Rosenthala z widoczkiem na katedre oliwska to ....no lepiej nie mowic.Podobnie jest z koronami piecow kaflowych takich jak ta na fotce.Moze ktos wie co z tym zrobic i czy warto gromadzic te skorupy?
Przy okazji dodam ,ze ta miejscowka znajduje sie na moim prywatnym terenie wiec mozliwosci eksploatacji mam nieograniczone:).Po wojnie wywozono tam gruzy i smieci ze zburzonych w okolicy domow .

darmatt
Mechanizmy sam czesciowo uruchomilem a nad wymiana lejka sie zastanawiam bo na nim wlasnie saicia",ktore cytowalem .

Na fotce obok: pozostalosci po armii 1000-letniej Rzeszy.Mielismy tego znacznie wiecej ale ostatnio fascynacja tym tematem jakos nam minela i spuscilismu" wiekszosc na Jarmarku Dominikanskim i Allegro.

moherhead, ten lejek BYĆ MOŻE da się polutowac, dziury załatać itd. Są jeszcze tacy spece na tym padole ;)

Tato opowiadał, że kiedyś po wsiach chodzili ludzie, ktorzy trudnili się drutowaniem naczyń. Jesli komuś stłukło się jakieś gliniane naczynie, gar itd. zbierał skorupy i oddawał takiemu druciarzowi a ten cienkimi drucikami to składał tak, że prawie nie było widać szwów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie