Skocz do zawartości
  • 0

blaszka 07120

Lewar3

Pytanie

Napisano

Witam
niestety nie mam aparatu i nie mogę zrobić zdjęcia, ale załączam rysunek - a o zdjęcie sie postaram jak trzeba będzie.

no wiec w środku wyżarta jest dziura
numer 07120 z czego pierwsze zero jest zerem a ostatnie chyba litera O" - albo na odwrót .
na dole stempel ze swastyka , literka D" - to pewne a po drugiej stronie R" albo A" - wyżarte trochę. w środku nad kula ze swastyka malutki krzyż. Jakby gapa jakaś ale bardzo nieproporcjonalna wtedy, z dużym korpusem i małymi skrzydełkami jak u muchy.
narysowałem to dość dokładnie (proporcje)chociaż numer bardziej na środku- niżej powinien być.

rozmiary 32x32 [mm]
grubość jakieś 0.5mm
materiał - aluminium.

czy to może być jakaś obozowa?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
styl podobny tylko ze na nich jest napisane stalag.
a na moim zamiast tego jest jakieś logo. Możliwe to?

https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/st_006.jpg

czy to jakaś marka
Napisano

Witam
niestety nie mam aparatu i nie mogę zrobić zdjęcia, ale załączam rysunek - a o zdjęcie sie postaram jak trzeba będzie.

no wiec w środku wyżarta jest dziura
numer 07120 z czego pierwsze zero jest zerem a ostatnie chyba litera O" - albo na odwrót .
na dole stempel ze swastyka , literka D" - to pewne a po drugiej stronie R" albo A" - wyżarte trochę. w środku nad kula ze swastyka malutki krzyż. Jakby gapa jakaś ale bardzo nieproporcjonalna wtedy, z dużym korpusem i małymi skrzydełkami jak u muchy.
narysowałem to dość dokładnie (proporcje)chociaż numer bardziej na środku- niżej powinien być.

rozmiary 32x32 [mm]
grubość jakieś 0.5mm
materiał - aluminium.

czy to może być jakaś obozowa?

Napisano
a może ktoś podpowie mi gdzie mogę szukać informacji o nieśmiertelnikach obozowych, trudno jest cokolwiek znaleźć, z tego co wiem w stalagach i oflagach były podobne do wojskowych, łamane, z kolei w obozach koncentracyjnych nie wiem jakie były, widziałem tylko jedno zdjęcie, były okrągłe bądź trójkątne tylko z numerami. ten jest podobny, tyle ze kwadratowy.
jeżeli jest to numerek obozowy chciałbym wiedzieć z jakiego obozu.
no chyba ze jest to numerek do klucza hotelowego ;-)
Napisano
Bez fotki raczej się nie obędzie.

Równie dobrze może to być jakaś marka narzędziowa, szatniana lub od jakiegoś klucza.

A ten skrót D R można odczytać jako Deutsche Reichbahn.Tylko niezbyt pasuje mi ten krzyż...

Wstaw zdjęcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie