Volksewagen Wojtek Napisano 13 Styczeń 2004 Autor Napisano 13 Styczeń 2004 To zdjęcie to pozostałość po domu Wagnera, konkretnie jest to resztka kominka, przy którym jak mówią księgi nie raz gen.Halder z płk Stauffenbergiem zasiadywali- osób tłumaczyć chyba nie trzeba :))
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Styczeń 2004 Autor Napisano 13 Styczeń 2004 To widok ze stropu schronu przeciwlotniczego znajdującego się przy parkingu, olbrzymia budowla robi wrażenie
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Styczeń 2004 Autor Napisano 13 Styczeń 2004 Gdzieś w strefie Fritz" -chyba, wiem bardzo popularne miejsce :))
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Styczeń 2004 Autor Napisano 13 Styczeń 2004 To stacja transformatorowa, ciekawa budowla, w środku orginalne niemieckie napisy.
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Styczeń 2004 Autor Napisano 13 Styczeń 2004 Mam kilka pytań: podobno ktoś zaopiekował się kwaterą OKH Mauerwald, czy to prawda ??? słyszałem że schrony są oświetlone ??? czy był ktoś z was tam jakoś nie dawno, jak tam wszystko dziś wygląda, a może wiecie gdzie można zobaczyć,znalezc zdjęcia kwatery z okresu wojny- to chyba ciężki temat bo ja szukałem i mi się nie udało. pozdrawiam
rast Napisano 14 Styczeń 2004 Napisano 14 Styczeń 2004 Bunkry nie oświelone.Adres strony www.mamerki.com .Tam kontakt do aktualnego użytkownika.
rast Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Miejscowość Pniewo dawny majątek Lehndorffów po II wojnie funkcjonował jako PGR.Ostatnio przed ich likwidacją w ramach PPGR Srokowo.Pniewo znajduje się na trasie z Wilczego Szańca do Mamerek, a jego pola graniczą z lasem w którym znajduje się kwatera ANNA.Od asfaltowej drogi prowadzącej z Pniewa do kwatery biegła droga do miejscagdzie znajdował się pomost na wyspę Upałty.Na wyspie w XVIIw Lehndorffowie polwali na łosie, a obecnie można tam czasem spotkać stado dzików ,a na jej pobrzeżach zaobserwować ślady żerowania bobrów.Na wyspie do 1945 funkcjonowała restauracja, a dalej w rzędzie stały domki letniskowe. Była też specjalna wiata na bryczki którymi przjeżdżali goście,także z Mamerek.Pniewo odwiedził pod koniec lat 80-tych syn własciciela restauracji.Więcej informacji o Upałtach; link na stronie Odkrywcy do Muzeum Mazurskiegow Owczarni, dalej Jezioro Mamry ,a z tej strony przejście na stronę Ekspedycja badawcza na wyspę Upałty", Uzupełnienie informacji www.mazury.info.pl/atrakcje/upalty/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.