Skocz do zawartości

Zdjęcia z Anny- Mauerwald

Volksewagen Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam kilka pytań: podobno ktoś zaopiekował się kwaterą OKH Mauerwald, czy to prawda ??? słyszałem że schrony są oświetlone ??? czy był ktoś z was tam jakoś nie dawno, jak tam wszystko dziś wygląda, a może wiecie gdzie można zobaczyć,znalezc zdjęcia kwatery z okresu wojny- to chyba ciężki temat bo ja szukałem i mi się nie udało. pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Miejscowość Pniewo dawny majątek Lehndorffów po II wojnie funkcjonował jako PGR.Ostatnio przed ich likwidacją w ramach PPGR Srokowo.Pniewo znajduje się na trasie z Wilczego Szańca do Mamerek, a jego pola graniczą z lasem w którym znajduje się kwatera ANNA.Od asfaltowej drogi prowadzącej z Pniewa do kwatery biegła droga do miejsca
gdzie znajdował się pomost na wyspę Upałty.Na wyspie w XVIIw Lehndorffowie polwali na łosie, a obecnie można tam czasem spotkać stado dzików ,a na jej pobrzeżach zaobserwować ślady żerowania bobrów.Na wyspie do 1945 funkcjonowała restauracja, a dalej w rzędzie stały domki letniskowe. Była też specjalna wiata na bryczki którymi przjeżdżali goście,także z Mamerek.Pniewo odwiedził pod koniec lat 80-tych syn własciciela restauracji.
Więcej informacji o Upałtach; link na stronie Odkrywcy do Muzeum Mazurskiegow Owczarni, dalej Jezioro Mamry ,a z tej strony przejście na stronę Ekspedycja badawcza na wyspę Upałty", Uzupełnienie informacji www.mazury.info.pl/atrakcje/upalty/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie