beyo Napisano 13 Styczeń 2004 Autor Napisano 13 Styczeń 2004 Mam takie dwa małe pytanka: podobno ten model potrafi także (oprócz metali oczywiście) wykrywać puste przestrzenie pod ziemią, np. częściowo zasypane piwnice.Czy ktoś może mi powiedzieć, jak duża musi być kubatura" tejże przestrzeni, aby wykrywacz mógł ją wykazać? Czy musi to być np. 1m3 czy może wystarczy zakopane do góry dnem wiadro 10-litrowe?I drugie: czy ten model posiada dyskryminację?
proscan Napisano 14 Styczeń 2004 Napisano 14 Styczeń 2004 TM 808 nie potrafi znaleźć pustek w ziemi. To nie jest echosonda czy radar.Jest w stanie zareagować na rożnicę w mineralizacji magnetycznej. Ziemia ma własności magnetyczne (miejscami lepsze, miejscami gorsze), a dziura w ziemi nie (tzn. ma ale takie jak próżnia).Raczej piwnica albo jeszcze coś wiekszego. I nie za głęboko. A co jesli piwnica ma sklepienie z cegły? Z tym wiadrem to żart, prawda? Chyba, że mówisz o wiadrze z kamionionki, a nie z blachy (wowczas odpowiedź patrz wyżej).Ten model nie posiada dyskryminacji.TM 808 jest bardzo dobrym wykrywaczem do okreslonego typu poszukiwań. Ale nie jest to poszukiwanie pustek.proscan
beyo Napisano 14 Styczeń 2004 Autor Napisano 14 Styczeń 2004 Dzięki Proscan!Oczywiście, że z tym wiadrem to żart - chodziło mi tylko o skalę porównawczą.Czyli pustki raczej odpadają. Wyczytałem też gdzieś w internecie, że można regulować głebokość penetracji tym modelem. Prawda li to? Jeśli tak, to z grubsza na czym to polega?I ostatnie pytanie: czy ten model sprawdzi się przy poszukiwaniach na XVIII-wiecznym pobojowisku? Kule armatnie, broń biała, podkowy itp. dość głęboko zalegające. Zdecydowana większość przedmiotów z żelaza.
mab1978 Napisano 14 Styczeń 2004 Napisano 14 Styczeń 2004 Witam!zastanawiam się nad zakupem tej wykrywki ale nie wiem do końca czy spełni moje oczekiwania (dość konkretne: chodzi o zasypane stanowiska na polach, głębokość od 1 do 2,5 metra). Słyszałem, że na niewielkich głębokościach wskazuje dość drobne przedmioty, co dla mnie jest wadą.Czy ktoś kto biega z tym sprzętem mógłby się wypowiedzieć na temat wad, zalet i ogólnej charakterystyki?Dzięki i pozdrawiam, mab1978.
kryzys1945 Napisano 14 Styczeń 2004 Napisano 14 Styczeń 2004 WitamMiałem okazję kopać razem z kolesiem co miał ten wykrywacz i na nieszczęście to ja byłem kopiącym.kopanie 1,5m za 13 pociskami do mausera ułożonymi blisko siebie nie należało do rzadkości,Największe co wykrył to częśc skorupy z bomby lotniczej na około 1,20m,ale to mozna uzyskać także bez użycia ramowego.Raz kopałem 5 łusek od mośka na głębokosci 60 cm,tak więc z niełapaniem drobnych fantów też nie jest tak do końca.Z tym rostrajaniem też jest coś do rzeczy,gosciu cały czas coś mieszał z tymi pokrętłami.Tyle z moich doświadczeń z TM.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.