Skocz do zawartości
  • 0

Element muszkietu?- prusy albo napoleon

Menzo

Pytanie

Napisano

Witam! Jest to według mnie tulejka która pierwotnie znajduje się na wyciorze od muszkietu. Jak uwazacie koledzy?? Śr 1cm., dł.3.3cm

Jakis okres temu wyszło na polu gdzie prawdopodobnie starły sie wojska napoleońskie z prusakami. Potwierdzenie mojej hipotezy ,przez was, da mi pewnosć ze to własnie TO pole i umozliwi mi zaweżenie poszukiwań. Nie moge jednoznacznie zlokalizować miejsca tej zapomnianej potyczki a terenu SPORO!
Dodam moze ze kilka metrów dalej wyskoczyła kula muszkietowa.
Dziekuje

+++Pozdro++++

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jezleli nie posiada uszka z boku , to nie jest to baczek do muszkietu , jezeli nie ma przelotu moze byc to gorna czesc stempla z drewnianym drzewcem , wczesny typ stepla , pozniej zmieniono na metalowy najdluzej uzywany przez austryjakow i jegrow , byl kiedys nawet numer ze austryjacy ladujac szybko polamali drewniane steple a prusaki majacy juz metalowe wytlukli ich co do nogi , niestety nie pamietam co to byla za bitwa ...
Napisano
Nie ma uszka, wiec wykluczam bączek. Jest to element przelotowy. Widziałem ostatnio na filmie jak żołniez ładował muszkiet i w budowie wycioru widać było podobną tulejke która sądze ze była nałożona na drewniany wycior przelotowo.

++
Napisano
Dzieki krystian-szabla. Jesli to nie element stempla to moze cześć pałeczki od werbla? Sądze na 99% ze przedmiot ma pochodzenie związane z okresem wojen napoleońskich.

++Pozdro+++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie