Skocz do zawartości

Wrak JAKa w Jeziorze Morzycko

Adr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazlem dosc interesujacy klip. Moze ogolnie nie prezentuje sie wrak dosc ciekawie ale zapewno musial miec ciekawa historie. Posiada ktos moze wiecej info na ten temat? http://youtube.com/watch?v=3d7oRgfeKbE&feature=related Pozdro
Napisano
Wrak jak i jezioro są od dawna znane płetwonurkom. Najbardziej popularny wśród nurków jest jednak zachodni brzeg Morzycka, przylegający bezpośrednio do miejscowości Moryń.Z drugiego pomostu możemy dostrzec unoszącą się na wodzie bojkę. Oznacza ona miejsce, gdzie na dnie, na głębokości 6-7 m, leży jeden z dwóch pontonów wojskowego mostu pływającego. Tuż przy nim leżą szczątki rosyjskiego samolotu z okresu II wojny światowej – myśliwca Jak-9. Stanowi on niespotykaną nigdzie indziej atrakcję. Samolot oparł się zakusom prywatnych poszukiwaczy (patrz MN nr 3/2003) i dzięki staraniom mieszkańców oraz władz Morynia, w porozumieniu z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków, pozostał na dnie jeziora ku uciesze rzeszy nurków. Pamiętajmy, że samolot, jako zabytek, jest prawnie chroniony. Szczątki samolotu podzielone są na dwie części – pierwszą stanowi silnik i leży on tuż przy oznaczonym bojką pontonie. Charakterystycznymi jego elementami są wyloty rur wydechowych oraz mechanizm zamka karabinu maszynowego wbudowanego w dziób „Jakowlewa”. Aby natrafić na drugą część, trzeba kierować się w stronę drugiego pontonu, który leży niespełna kilkanaście metrów dalej na wschód. Tam znajdziemy konstrukcję części ogonowej z dobrze zachowanym tylnym kółkiem.
Napisano
Do Adr-ostatnio zalozylem watek odnosnie wydobycia wraku Sd.Kfz 7/2 z pilicy w 2002roku.Zadalem PYTANIE,czy ktos wie,ma jakies zdjecia odnosnie jego stanu technicznego i dalszych losow.Odpowiedzia na moje pytanie bylo stwierdzenie,ze nic to nowego nie wnosi.
Napisano
Oczywiscie to byla Twoja wypowiedz! Przepraszam za zamieszanie,szczegolnie niewtajemniczonej czesci uzytkownikow odkrywcy,ale ta sytuacja ukazuje dziwna tendencje ignorowania,wrecz dyskwalifikowania uzytkownikow z mniejsza iloscia cyferek przy nicku.Prosze o rozsadek,nie wszyscy udzielaja sie na forum,co niektorzy wola zajecia praktyczne w terenie.
Napisano
Po pierwsze - nie ignoruje kolegi ani nikogo za mniejsza ilosc cyferek", po drugie wystarczylo odwiedzic galerie, po trzecie ja w ogole nie rozumiem o co caly ta dyskusja sie rozchodzi? Pozdro
Napisano
Nie bede sie obrazal,bo nie ma o co.Nie po to jest forum,aby robic sobie nieprzyjemnosci.Na zgode prosze kolego Adrianie troche si wysilic i dodac do mojego watku zdjecia o ktore prosilem. Byc moze ja nie potrafie ich znalezc,a z tego co widzialem inni tez chcieliby je zobaczyc.Dziekuje i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie