Skocz do zawartości
  • 0

Koła od jaszcza

szym

Pytanie

Napisano

Wpadły w moje łapy dwa nadpalone koła, które, jak twierdzi ofiarodawca pochodzą z polskiego jaszcza artyleryjskiego i znalezione zostały na terenach walk tzw. bitwy tomaszowskiej stoczonej 6-7.09.39. Czy ktoś z kolegów jest w stanie zweryfikować, czy też precyzyjniej zidentyfikować te koła?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wpadły w moje łapy dwa nadpalone koła, które, jak twierdzi ofiarodawca pochodzą z polskiego jaszcza artyleryjskiego i znalezione zostały na terenach walk tzw. bitwy tomaszowskiej stoczonej 6-7.09.39. Czy ktoś z kolegów jest w stanie zweryfikować, czy też precyzyjniej zidentyfikować te koła?

Napisano

Drugie koło jest mocno niekompletne, a jego identyfikacja sprawia mi wiele większy problem niż kółka od SdKfz-ów i innych PzKpf-wagenów.

Napisano
Jaka jest : średnica obręczy oraz średnica piast (a właściwie metalowej obręczy trzymającej szprychy) oraz szerokość obręczy ? Szukam podobnych kół do przodka od kuchni polowej wz.23. Były popdobne (a może takie same) jak w jaszczach artyleryjskich. A może dałoby się zrobić lepsze fotki samych piast i obręczy ?
Pozdrawiam
Napisano
Jacku Mikita mój mail: imax@o2.pl
G.polik - koło ma 1320 mm śrenicy, piasta 110 mm, otwór w tulei (panewka) 60 mm. Piasta jest żeliwna tylko tuleja jest mosiężna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie