Fan98k Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 Witam, kupilem niedawno w Belgii helm, wiem ze to Polski wz31/50, zastanawia mnie dlaczego wkladki sa biale a nie granatowe, czy to jakas podroba? poza tym czy to ma jeszcze jakas wartosc?Pozdrawiam
Fan98k Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 Chyba znalazlem !!! zobaczcie > http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/piechota/helmwz31.htm
Fan98k Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 Witam, kupilem niedawno w Belgii helm, wiem ze to Polski wz31/50, zastanawia mnie dlaczego wkladki sa biale a nie granatowe, czy to jakas podroba? poza tym czy to ma jeszcze jakas wartosc?Pozdrawiam
ppp.p Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Wkładka jest prawdopodobnie z hełmu strażackiego wz.35. Świadzczy o tym skórzany pas i filcowe osłony. A wiesz może co znaczy to C"? Piotrek
ppp.p Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Na pewno 3", a nie C."? Mam taki hełm, tylko z inną wkładką oraz podpinką, z taką pieczęcią i nie wiem co znaczy http://www.helmy.w8w.pl/polski%20wz.31-50.htm Co jest wybite na nicie kontrolnym i z czego jest on zrobiony? Ma jakiś nr nabity na daszku? Piotrek
Fan98k Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 To jest na 100% trojka, nit kontrolny jest aluminiowy z literka KPozdr
ppp.p Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Moim zdaniem to składak. Czerep pewnie zaadoptowany po wojnie i z braku laku" dołożona wkładka z 35 (ewentualnie - była oryginalna, tzn z 31/50, ale się zużyła i dołożyli taką). Co prawda w 31/50 zdarzały się białe kieszonki, ale ta wkładka jest na pewno strażacka, raczej przedwojenna, choć chyba po remoncie skórzanego pasa (jakiś taki dziwny...). Trochę dziwna sprawa z tą podpinką... Choć z drugiej strony może była w komplecie z wkładką i tak też ją dołożyli? Piotrek
Pytanie
Fan98k
Witam, kupilem niedawno w Belgii helm, wiem ze to Polski wz31/50, zastanawia mnie dlaczego wkladki sa biale a nie granatowe, czy to jakas podroba? poza tym czy to ma jeszcze jakas wartosc?
Pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.