Skocz do zawartości
  • 0

skromny nieśmiertelnik-identyfikacja

Gość Ewor

Pytanie

Napisano
Proszę o identyfikację skromnego w tresci nieśmiertelnika:
VIII {Sb) Nr367
Z góry dziękuję za pomoc wszystkim kolegom biegłym w tym temacie.Pozdrawiam- Ewor.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , zakładając , że jest to niemiecka blacha to Sb może oznaczać Sicherungs Bataillon , ala powinno byc pisane S.B. czy przed VIII nie ma żadnego napisu? Jaki kształt ma ta blacha?
Pozdrawiam.
Napisano
Witaj Ewor, pytajac, czy przed VIII nie ma żadnego napisu , myślałem , że jest to blacha z jakiegos stalagu czy oflagu.
Stalagowskie i oflagowskie są prostokątne. W tm wypadku i tak jest to dziwny nieśmiertelnik. Niestety niczego ,prócz tego co napisałem , nie umiem powiedzieć.
Pozdrawiam.
Napisano
Witaj MTC.Przede wszystkim przepraszam-nie zawsze mam dostęp do Internetu, stąd zwłoka w odpowiedzi.Otóż rze-
czony nieśmiertelnik jest absolutnie niemiecki (wiesz:
pozostałe znaleziska...),wykonany z alu,o standartowych rozmiarach.Treść podałem poprawnie-nic więcej na nim nie ma!A jeśli chodzi o mniejsze lachy" to posiadam jedną:
wykonana z mosiądzu lub brązu,posiada dwa otwory tylko w górnej cześci,brak miejsca do złamania.Kształt taki jak normalne niemieckie blachy(owalny),tyle,że jest o połowę mniejszy.Oznaczenia nie są wybijane,raczej wykonane
rylcem(?)wytrawione(?).Skróty wskazują że jest to niemiecka blacha.:)
Napisano
Proszę o identyfikację skromnego w tresci nieśmiertelnika:
VIII {Sb) Nr367
Z góry dziękuję za pomoc wszystkim kolegom biegłym w tym temacie.Pozdrawiam- Ewor.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie