tombspider Posted December 2, 2007 Author Posted December 2, 2007 Tak jak w temacie, jak oddzielić cement którym przed kilkudziesięcioma laty uzupełniono brakujące kawałki rozbitej figurki. Figurka została poklejona butapremem, chciałbym go usunąć i złożyć elementy od nowa, a brakujące elementy uzupełnić gipsem sztukatorskim.Wiem że figurka nie jest raczej wartościowa, ale wiąże się z nią pewna historia. Otóż gdy pierwsze linie oporu Karpatenfestung zostały przerwane a Armia Radziecka szykowała się do rozstrzygającego boju o Dolinę Śmierci, do chaty mojego dziadka zakwaterowani zostali radziedzcy żołnierze. Mieli oni ze sobą jednego dezertara, który nie chciał ginąć za Stalina. Trzymano go w wykopanej ziemiance. Chłopak czekał na wykonanie wyroku. Moim dziadkom żal się go zrobiło, więc postanowili ratować sołdata :) Najpierw dziadek częstując strażnika papierosami wzbudził jego zaufanie, następnie wyciągnął flaszkę bimbru, później drugą, i trzecią... ciężko jest przepić ruskiego sołdata lecz dziadzio twardy był i zdeterminowany :) Gdy strażnikowi film się urwał" babcia uwolniła chłopaka. Przed odejściem przekazał on moim dziadkom tą właśnie figurkę i obiecał że jak przeżyje wojnę to po nią wróci. Nie wrócił.
pieguss Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Butapren możesz usunąć nitro. Posmaruj miejsca gdzie jest klej, odczekaj chwilke i zacznij go zbierać.
tombspider Posted December 6, 2007 Author Posted December 6, 2007 dzięki pieguss, ale trochę boję się by nitro nie zeżarło resztek farby. No i ciągle pozostaje kwestia cementu którym mój pomysłowy przodek zalał połowe figurki. Czy wspominałem że ten cement jest zbrojony? :P
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.