edek z krainy kredek Napisano 28 Listopad 2007 Autor Napisano 28 Listopad 2007 Chciałbym wiedzieć jak najwięcej o tych monetkach bo to moje pierwsze egzemplarze z tego kruszca. Z góry dzięki za info.
misiaczor Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 ostatni to ort Jana Kazimierza. na rewersie jest snopek - co oznacza że była ona bita przez Szwedów na polskich stemplach. fajne trafienie... dosyć cenne zresztąpozdrawiam
Grzechotnik Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Obie monety są Zygmunta III Wazy.Druga - ort koronny, chyba Kopicki 1280, bez R, mennica Bydgoszcz, ale warto zrobić lepsze zdjęcia, bo może to być np Kopicki 1281 o wiele rzadsza, bo R3. Pierwsza - rzadsza, to Ort Gdański z 1613, Kopicki 7486, R2, ładne trafienie, Ps: Snopek to herb Wazów i nie ma nic wspólnego z biciem moenty przez Szwedów.
misiaczor Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 sorki, faktycznie oglądnąłem rewers najpierwtrafiłem niedawno właśnie Jana Kazimierza ze snopkiem" przepraszam za wprowadzenie w błądpozdro
misiaczor Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 sorki, faktycznie oglądnąłem rewers najpierwtrafiłem niedawno właśnie Jana Kazimierza ze snopkiem" przepraszam za wprowadzenie w błądpozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.