Skocz do zawartości

Dąbrowa Górnicza - umocnienia z 1945

Gość Kangur

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Heh żebym to ja wiedział co to jest:) Byłem tam dzis pobadać wiecej i zrobiłem zdjęcie także temu czemuś co już wspominałem dawno w tym wątku, także w Antoniowie, niedaleko tego czegoś" czego są te ostanie zdjęcia.

Napisano

Niedaleko w lesie znalazłem także coś dziwnego. Jest to rów o szerokości około 20 cm i długości z 2 m. Z boku w odległości około 2 m jest w ziemi kwadratowe zagłębienie o szerokości 1 m i głębokości także około 20 cm. Po porostach i mchach na obrzeżu obie rzeczy wyglądają na stare. Dodam także ze z tego rowu wystają dwie żelazne zeczy" (są na foto). Mogę być w błędzie ale na pierwszy rzut oka pomyślałem że tam pod ziemią jest ziemianaka i ze to jest wejście i rów po zawaleniu się jednego z bali stropu. Jeśli ktoś cośpodejrzewa to niech napisze bo widze ze nie tylko ja chcę się dowiedzieć co to jest.

Napisano

...i te żelastwa. Moze to mocowania komina ( oczywiście jeśli to serio ziemianka) Dodam ze niedleko jest linia okopów. Jutro tam wróce i obadam

Napisano
Może jest ktoś chętny do zrobienia małej wyprawy na teren linii w przyszłym tygodniu ?? (tak na marginesie wcześniej używałem nicka ThePatriarch)

pozdrawiam!
  • 1 year later...
  • 10 months later...
Napisano
witam mam pewną ciekawostek o tuż mój dziadek miał 17 lat jak zaczęła się
wojna mieszkał w Dobrowie górniczej na ulicy dworcowej (sama nazwa
wskazuje koło dworca) jak jeszcze żył to chodził z moim starszym bratem do
pobliskiego lasu na długie spacery za trasę i opowiadał że właśnie za trasą
są bunkry z okresu II wojny i opowiadał że brał udział w ich budowie
okoliczna ludność została zapędzona do przymusowej pracy przy stawianiu
bunkrów jka dowiem się jeszcze czegoś ciekawego to napisze pozdrawiam
  • 7 months later...
Napisano
Witam
Wybrałem sie ostatnio do lasku za osiedlem Staszyca aby wypróbować nowy wykrywacz i ku mojemu zdumieniu w ciągu 2 godzin znalazłem łuskę kaliber 9 mm,niemiecki hełm , jakies ołowiane pojemniki i niezliczone ilości odłamków .Ten teren może kryc jeszcze wiele tajemnic . Sądząc po licznych okopach oraz lejach toczyła sie tam zażarta walka .Znalazłem nawet lej który ma w tej chwili jescze ze 2 m głębokości ( bomba lotnicza ?).Wybiorę sie tam ponownie późną jesienią jak zielsko trochę oklapnie i kleszcze pójda spać . Jeśli są chętni zapraszam mattone@wp.pl
Druga sprawa to sprawa pomnika w Gołonogu. Rozmawiałem ze starymi mieszkańcami gołonoga i okazuje sie że to jest nie pomnik ale cmantarz krasnoarmieńców którzy zgineli przy szturmie wieży kościoła Gołonowskiego . W wieży ukryło sie kilku ssmanów którzy kosili ogniem z ckmów wszystko co sie ruszało w okolicy . Po kilku nie udanych próbach podejścia atakiem frontalnym , rosjanie przebrali się w cywilne ubrania i pod osłoną nocy podeszli na tyle blisko że snajperzy wykosili ssmanów . Z opowiadań słyszałem że trwało to 3 dni , niemcy około 5 żołnierzy zginęli , ranni popełnili samobójstwa pochowano ich gdzieś na wzgórzu . Zgineło także około 20 rosjan których pochowano tam gdzie jest teraz pomnik z czerwoną gwiazdą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie