Cronos Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 a tak wygladają to stalowe kotwy na rogach
Cronos Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Heh żebym to ja wiedział co to jest:) Byłem tam dzis pobadać wiecej i zrobiłem zdjęcie także temu czemuś co już wspominałem dawno w tym wątku, także w Antoniowie, niedaleko tego czegoś" czego są te ostanie zdjęcia.
Cronos Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Niedaleko w lesie znalazłem także coś dziwnego. Jest to rów o szerokości około 20 cm i długości z 2 m. Z boku w odległości około 2 m jest w ziemi kwadratowe zagłębienie o szerokości 1 m i głębokości także około 20 cm. Po porostach i mchach na obrzeżu obie rzeczy wyglądają na stare. Dodam także ze z tego rowu wystają dwie żelazne zeczy" (są na foto). Mogę być w błędzie ale na pierwszy rzut oka pomyślałem że tam pod ziemią jest ziemianaka i ze to jest wejście i rów po zawaleniu się jednego z bali stropu. Jeśli ktoś cośpodejrzewa to niech napisze bo widze ze nie tylko ja chcę się dowiedzieć co to jest.
Cronos Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 ...i te żelastwa. Moze to mocowania komina ( oczywiście jeśli to serio ziemianka) Dodam ze niedleko jest linia okopów. Jutro tam wróce i obadam
Peter88 Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 Może jest ktoś chętny do zrobienia małej wyprawy na teren linii w przyszłym tygodniu ?? (tak na marginesie wcześniej używałem nicka ThePatriarch)pozdrawiam!
waclawq Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 wszystkie niezbedne informacje znajdziecie na fortyfikacja.pl tam są mapki i zdjecia
Adam józefowski Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 witam mam pewną ciekawostek o tuż mój dziadek miał 17 lat jak zaczęła sięwojna mieszkał w Dobrowie górniczej na ulicy dworcowej (sama nazwawskazuje koło dworca) jak jeszcze żył to chodził z moim starszym bratem dopobliskiego lasu na długie spacery za trasę i opowiadał że właśnie za trasąsą bunkry z okresu II wojny i opowiadał że brał udział w ich budowieokoliczna ludność została zapędzona do przymusowej pracy przy stawianiubunkrów jka dowiem się jeszcze czegoś ciekawego to napisze pozdrawiam
mattone Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 WitamWybrałem sie ostatnio do lasku za osiedlem Staszyca aby wypróbować nowy wykrywacz i ku mojemu zdumieniu w ciągu 2 godzin znalazłem łuskę kaliber 9 mm,niemiecki hełm , jakies ołowiane pojemniki i niezliczone ilości odłamków .Ten teren może kryc jeszcze wiele tajemnic . Sądząc po licznych okopach oraz lejach toczyła sie tam zażarta walka .Znalazłem nawet lej który ma w tej chwili jescze ze 2 m głębokości ( bomba lotnicza ?).Wybiorę sie tam ponownie późną jesienią jak zielsko trochę oklapnie i kleszcze pójda spać . Jeśli są chętni zapraszam mattone@wp.pl Druga sprawa to sprawa pomnika w Gołonogu. Rozmawiałem ze starymi mieszkańcami gołonoga i okazuje sie że to jest nie pomnik ale cmantarz krasnoarmieńców którzy zgineli przy szturmie wieży kościoła Gołonowskiego . W wieży ukryło sie kilku ssmanów którzy kosili ogniem z ckmów wszystko co sie ruszało w okolicy . Po kilku nie udanych próbach podejścia atakiem frontalnym , rosjanie przebrali się w cywilne ubrania i pod osłoną nocy podeszli na tyle blisko że snajperzy wykosili ssmanów . Z opowiadań słyszałem że trwało to 3 dni , niemcy około 5 żołnierzy zginęli , ranni popełnili samobójstwa pochowano ich gdzieś na wzgórzu . Zgineło także około 20 rosjan których pochowano tam gdzie jest teraz pomnik z czerwoną gwiazdą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.