Skocz do zawartości

Dąbrowa Górnicza - umocnienia z 1945

Gość Kangur

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie mam zielonego pojęcia w konkretnie jakim miejscu, ale powiedział mi to wujek i jeszcze to od sąsiada słyszałem, i mama mi mówiła że o tym słyszała. Stał ponoć gdzieś na Podlasiu, może w okolicach Jamek. Nie wiem konkretnie jaki typ, radziecki raczej nie był bo tam nie operowały radzieckie wojska pancerne. Sam bym sie więcej dowiedział i jak tylko pojade do babci to sie popytam jeszcze raz o szczegóły.

Pozdrowienia
Napisano
A czy ktos wie w jakich miejscach byly większe bitwy ?? Co możecie powiedzieć na temat lasu agórskiego" ?? Lub podlesia ?? gdzie mozemy spotkać duzą liczbe Kochbunkrow ??
Czekam na odpowiedzi ....Dzieki Wojtek =)
Napisano
Żadnych większych bitew nie było ponieważ linia była obsadzona przez Volksturm, który na widok ruskich salwował sie ucieczka:) Z tego co mi wiadomo, Ruscy nie zdobywali wzgórza gołonowskiego ale od razu atakowali kościół św. Antoniego. Górka obstawiona była chłopcami z Volksturmu, a najgroźniejszym uzbrojeniem był CKM w wieży kościelnej i paru snajperów. Pod stałym ostrzałem przeszli z Tworznia pod kościół i dużo ich zgneło. Niemcy ponoć ucekli. Ruscy zostali pochowani niedaleko dworca pod pomnikem z sierpem i młotem ( ciekawostka- zadbany i odmalowany do dziś;) zawsze świeże kwiaty --> Czerwone Zagłębe;) ) Wiem że zgineło ich dosć sporo ale nie wiem ile konkretnie. Czytałem kiedyś taką książke, Historie Gołonga, dostępną niegdyś w Sztygarce w Dąbrowie. Tam ładnie było wszystko opisane, bardziej z doświadczeń miejscowej ludnosci niż fachowo. Wydana była między innymi przez pana Dróżdza, tylko tyle pamętam.
Napisano
Witam!
Jeśli chodzi o walki to toczyły się na przrpolach Gołonoga na Laskach na Staszicu w Ząbkowicach i innych wsiach przed Dąbrową.
Powiedzmy potyczki paro godzinne.
Cronnos pytanie do Ciebie. Jeżeli nie zdobywali wzgórza to jak się znaleźli na wzgórzu, bo Sanktuarium Św Antoniego jest na wzgórzu?
Wracając do czerwonego zagłębia i kwiatów na pomniku których nie widziałem a mieszkam obok pomnika. Mieszkańcy dzisiejszego zagłębia mają tyle wspólnego z zagłębiem co ja i loty w kosmos. Są też inni synowie tej ziemi których nikt poza garstką ludzi niezna. Ale to temat z innej beczki np 204 pp rez. z 55DP rez. i dowódca tej dywizji rodem z Sosnowca
Pozdrawiam
Danek
P.S. na wiosne jak pogoda pozwoli ja i moi koledzy jedziemy badać linie b2
dam znać o terminie i inne istotne informacje .
Napisano
Danek, ja pisze to co wiem a czy to jest prawda to inna sprawa. Pod nazwą Góra Gołonowska, ja rozumie te wzgórze narzeciwko osiedla Kasprzaka z bunkrami i okopami, które w momencie ataku Rsjan było opuszczone. Wojska radziecke szły od strony ulicy sadowej i wspinali sie pod kościół w okolicach ulcy Kościelnej. Ale podkreślam że przecierz mnie wtedy tam nie było:> i pisze to co mi wujek powiedział.A co do pomnika to troche dziwne żeby w dzisiejszych czasach tego typu pomnik stał tak ładnie odmalowany, a ten sierp i młot to jest pierwsza rzecz jaka sie wrzuca w oczy ... i niestety kole:/ Nie chodzi mi że ciągle leża tam kwiaty ale przy najmniejszym durnym komunistycznym święcie czy jakiejś rocznicy. Znalazłem tak ciekawy link http://www.dabrowa.pl/dg_historia_pomniki-historyczne_golonog.htm#POMNIK%20-%20Go%B3on%F3g%20-%20Bohaterom%20Armii%20Czerwonej%20-%20ul.%20Pi%B3sudskiego%2072
Napisano
Ten pomnik został odmalowany pare ładnych lat temu nie pamiętam ile .
A prawda jest taka że ustawy nakazują dbać o takie miejsca.
W dzisiejszych czasach jest wiele pomników w opolskiem poświęconych żołnierzom niemieckim a to Ciebie nie koli w oczy.
Nasi żołnierze gineli wszędzie gdzie mogli walczyć o wolną i niepodległą Polske.
np. Surkonty na dzisiejszej Białorusi to miejsce walki żołnierzy AK z armią czerwoną miało to miejsce w 44 roku.
i to miejsce napewno koli w oczy Białorusinów o poglądach nacjonalistycznych.
A tam są kwiaty i znicze.
Napisano
Witam
W drugą niedziele lutego, w sanktuarium św. Antoniego w Gołonogu zostanie otwarta wystawa Gołonóg wczoraj i dziś". Ksiądz proboszcz prosił starszych ludzi o napisanie wspomnień z dziecństwa:p i pożyczenie na wystawe ciekawych zdjęć Gołonoga. Może tą drogą uda sie zdobyć jakieś ciekawe informacje dotyczące okolicznego odcinka b2. Zapewne księza będa skanować ciekawsze zdjęcia więc po całej imprezie można podskoczyć na plebanie i poprosić o udostępniene zdjęć, albo opublkowanie na stronie parafalnej. Tak czy inaczej ja tam bede z cyfróweczką i jak co to pstryk i pokaże:D
Pozdrowienia
  • 2 weeks later...
Napisano
No proszę, proszę! Widzę, że nie tylko ja mam takie zainteresowania w tym mieście:) Z tego co słyszałem od fachowców" to otwór w niektórych grzybkach" (kochbunkrach, ma się rozumieć:)) jest na lornetę nożycową. Nie wiem, czy to prawda, bo jestem amatorem :) Chętnie pokręciłbym się po lesie z wami, chociaż piszczałki nie posiadam :(, ale posłuchałbym znawców tematu. Moje GG:9890206
Napisano
W dniu 18 lutym odbędzie się spotkanie poszukiwaczy w Dąbrowie Górniczej. Miejscem spotkania jest Klub Muzyczny MAX MARIO w centrum Dąbrowy G. (kolo Palacu Kultury Zaglebia, przy antykwariacie ).

Zapraszam wszystkich zainteresowanych - atrakcji pewnie nie zabraknie .

pozdrawiam

kruku
  • 1 month later...
Napisano
Coś wątek umilkł. I co tam było Kruku na tym spotkaniu?? Byłem w tą niedziele zobaczyć w kościele św. Antoniego tą wystawe, i głownie sa tam zdjęcia prywatne mieszkańców Gołonoga. Jedyne ciekawe to było wieży na szczycie zrobione ponoć w 41,czyli wtedy kiedy Niemcy sie jeszcze nie interesowali wzgórzem. Najlepszy eksponat to umiejscowiona w gablotce Księga Nawróconych" - ciekawy eksponat jak na Czerwone Zagłębie. Pozdrawiam i licze na ożywienie tematu:)
Napisano
Nawiązując do tematu, znalazłem ostatnio stronkę dotyczącą Gołonoga:
http://www.geocities.com/naszgolonog/mala_gora/bunkry_poniemieckie.7.htm
Dosyć ciekawa.
  • 4 months later...
Napisano
Witam właśnie wróciłem z przejazdzki rowerowej po lesie;) i w lesie koło Antoniowa, w bliskim sąsiedztwie lini b-2 znalazłem najprawdopodobniej zasypany jakiś bunkier lub schron. Jest dosć duży i widać jedynie góre. Wystają z niej poucinane pręty. Ma krztałt litery L". Nie wiem, moze to być jakaś podstawa pod coś czy coś podobnego. Jutro porobię zdjęcia bo dziś już mi sie nie chce tam wracać bo od rana siedziałem w siodle".
Pozdro
Napisano

Witam
Porobiłem zdjęcia i zrobiłem plan. Numerami oznaczyłem kierunki fotografowania. Czarne prostokaty to stalowe odspawane prostokąty, wyglądają jakby ze słupków płotu lub czegoś takiego. Jeśli ktoś domyśla się co to może być to prosze o pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie