wojtas_op Napisano 21 Listopad 2007 Autor Share Napisano 21 Listopad 2007 witam :) szukalem ale nie znalazlem dokladnych opisow jak dlammnie wiec prosze sie nie denerwowac ze temat powielony ... listopad podarowal mi ruski helmik - chce go zakonserwowac/odnowic ale jestem zielnony bo nigndy tego nie robilm ...obecnie helmik jest swiezy - obilem z niego tylko wieksze bąble co nastepnie robic ?drucianka i wiertakra ?czy przed szpachlowaniem wymoczyc go jeszcze w czyms i zabezpieczyc ? prosze o wlasciwą kolejnosc :) i z gory dziekujeps czego najlepie uzyc do szpachlowania ? ( narzedzie)pozdrawia mwojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 21 Listopad 2007 Share Napisano 21 Listopad 2007 WitamTemat stary jak świat.Ale po kolei.Wiertara ze szczotką,elektroliza,dobrze wymyć,preparat antykorozyjny(nie pamiętam już nazwy),szpachla,dotrzeć,podkład,kolorek i wszystko na ten temat.Do szpachlowania masz szpachelki często załączane przy puszkach ze szpachlą.Typ szpachli-ja stosuję najczęściej aluminiową.Wszystko do dostania w sklepach moto z artykułami lakierniczymi lub mieszalniach lakierów.Pozdrawiamsteinar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Listopad 2007 Share Napisano 22 Listopad 2007 Szpachle nakłada się na GOŁY DOCZYSZCZONY METAL! Inaczej odpada i/lub koroduje pod spodem. Nie znam stanu konkretnego hełmu, może piaskowanie być dobrą metodą. Zwykle lepiej doczyszcza od elektrolizy i szczotki na wiertarce ale metal musi być mocny a nie zgniłek totalny bo piasek wybije dziury.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 22 Listopad 2007 Share Napisano 22 Listopad 2007 WitamZgodze sie z przedmówcą:)Na goły,doczyszczony metal,ale stosuje sie wpierw na niego preparat antykorozyjny(nie żadną tam minie lub cos w tym stylu)Robi tak każdy lakiernik samochodowy.to przezroczysty płyn który jeszcze bardzej wytrawia metal i nie pozwala odradzać się ogniskom rdzy.Nawet jak wyczyścisz do gołego istnieje prawdopodobieństwo że piękny rdzawy nalot i tak sie pojawi.Pozdrawiamsteinar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper132 Napisano 23 Listopad 2007 Share Napisano 23 Listopad 2007 witam wczoraj rozmawialem z kolega zbieraczem i on powiedzial ze szpachla niema co robic bo szpachla po jakims czasie sie wykruszapzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 23 Listopad 2007 Share Napisano 23 Listopad 2007 jesli szpachla jest szlifowana na wode i rdze to nic dziwnego ze odpada. Mam u siebie dwa szpachlowane hełmy i juz 7 rok im leci a szpachla trzyma sie jak trzymala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 Poza tym są szpachle" i szpachle". Dobrze użyć gładź szpachlową, kumpel tak pięknie wyremontował hełmik i teraz w nim lata. A dwa, jestem wrogiem używania wiertarki z szczotą bo pare rzeczy już tak zniszczyłem:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 26 Listopad 2007 Share Napisano 26 Listopad 2007 Zniszczyłes , w jakim sensie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 26 Listopad 2007 Share Napisano 26 Listopad 2007 Czyściłem naprzykład lampe karbidową i rysy po szczocie zostały takie ze potem musiałem ręcznie papierem polerować. Ale to chyba wina szczotki. innym razem czyściłem dość zardzewiały hełm i w cieńszych miejscach wywaliło normalnie dziury. Lepiej elektroliza- w każdym wypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.