Skocz do zawartości

helm - konserwacja od podstaw

wojtas_op

Rekomendowane odpowiedzi

witam :) szukalem ale nie znalazlem dokladnych opisow jak dlammnie wiec prosze sie nie denerwowac ze temat powielony ...
listopad podarowal mi ruski helmik - chce go zakonserwowac/odnowic ale jestem zielnony bo nigndy tego nie robilm ...
obecnie helmik jest swiezy - obilem z niego tylko wieksze bąble co nastepnie robic ?
drucianka i wiertakra ?
czy przed szpachlowaniem wymoczyc go jeszcze w czyms i zabezpieczyc ?
prosze o wlasciwą kolejnosc :) i z gory dziekuje
ps czego najlepie uzyc do szpachlowania ? ( narzedzie)
pozdrawia mwojtek

Witam
Temat stary jak świat.Ale po kolei.
Wiertara ze szczotką,elektroliza,dobrze wymyć,preparat antykorozyjny(nie pamiętam już nazwy),szpachla,dotrzeć
,podkład,kolorek i wszystko na ten temat.
Do szpachlowania masz szpachelki często załączane przy puszkach ze szpachlą.Typ szpachli-ja stosuję najczęściej aluminiową.
Wszystko do dostania w sklepach moto z artykułami lakierniczymi lub mieszalniach lakierów.
Pozdrawiam
steinar

Szpachle nakłada się na GOŁY DOCZYSZCZONY METAL! Inaczej odpada i/lub koroduje pod spodem. Nie znam stanu konkretnego hełmu, może piaskowanie być dobrą metodą. Zwykle lepiej doczyszcza od elektrolizy i szczotki na wiertarce ale metal musi być mocny a nie zgniłek totalny bo piasek wybije dziury.
Wojtek

Witam
Zgodze sie z przedmówcą:)Na goły,doczyszczony metal,ale stosuje sie wpierw na niego preparat antykorozyjny(nie żadną tam minie lub cos w tym stylu)Robi tak każdy lakiernik samochodowy.to przezroczysty płyn który jeszcze bardzej wytrawia metal i nie pozwala odradzać się ogniskom rdzy.Nawet jak wyczyścisz do gołego istnieje prawdopodobieństwo że piękny rdzawy nalot i tak sie pojawi.
Pozdrawiam
steinar

Poza tym są szpachle" i szpachle". Dobrze użyć gładź szpachlową, kumpel tak pięknie wyremontował hełmik i teraz w nim lata. A dwa, jestem wrogiem używania wiertarki z szczotą bo pare rzeczy już tak zniszczyłem:P

Czyściłem naprzykład lampe karbidową i rysy po szczocie zostały takie ze potem musiałem ręcznie papierem polerować. Ale to chyba wina szczotki. innym razem czyściłem dość zardzewiały hełm i w cieńszych miejscach wywaliło normalnie dziury. Lepiej elektroliza- w każdym wypadku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie