Skocz do zawartości
  • 0

lorntka

jsm11

Pytanie

Napisano
Witam.
Znalazłem na strychu starą lornetkę po dziadku.Chciałem dowiedzieć się od bardziej doswiadzczonych kolegów-fachowców czegos więcej.
Lornetka na wysuwanym cylinderku okulara ma wybity napis MKV special-( taka dziwna kursywa) na prawy okularze znaczek (trzy kreski spięte w jednym punkcie w wachlarz) i nr 28058.
Lornetjka jes z mosiądzu.
Babcia u której znalazłem lornete twierdzi ze to pamiątka po jej ojcu. Pradziadek podobno był oficerm i zginął w Bitwie NAD Bzurą.
Czy historja babci jest prawdziwa?...bo mam pewne wątpliwosci (zauwazylem ze babcia posiada pewna skłonność do zmyślania).
Czy lornetka moze być orginalna czy jest to tylko kolejna babcina podróba?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapewne jak obok, ale z krotszy slimak do wysuwania okularow.
MK V /|\\ - brytyjska lornetka z okresu przed 1 wojna swiatowa, uzywan apowszechnie w okresie ww1 i sporadycznie choc nadal w okresie 2 wojny. Wersja z odbiorem wojskowym (czyli wybita strzalka).
Spokojnie mogly trafic do WP w latach 20-tych wraz z zakupami sprzetu. Jesli dziadek walczyl tez w okresie 1 wojny (front zachodni), mozliwosc taka jest jeszcze wieksza.

Przynajmniej kilka odmian tego typu lornetek niepryzmatycznych (rozne produkcje-pruskie, francuskie) bylo juz opisanych na forum jako uzywane w 1939 roku.

Napisano

Obok widac takowa, zdjecie z 1 wojny, Brytyjczycy.

Bylo wiele odmian tych lornetek - robiono je z mosiadzu, stali i wreszcie wersje leciutkie, cale z aluminium.
Produkcja lornetek od 1888 do 1911, jednak cywilne, wzorownane na MkV produkowano do lat 20-tych. W okresie 1 i 2 wojny trafily do armii brytyjskiej (dary, zakupy), nabijano wtedy na nich strzalki oraz kod jakosci lornetki S3-wysokiej jakosci, S4-druga kategoria.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie