mp Napisano 4 Styczeń 2004 Autor Napisano 4 Styczeń 2004 czy ktos kopal w gdynskich lasach, jezeli tak to prosilbym o pochwalenie sie znaleziskami ...pzdr Łukasz
Gość Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Z tych lasow wyciagano chyba wszystkoo co mozna sobie wyobrazic :)
kazik Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 to może dla uproszczenia tematu prozmawiajmy o tym czego jeszcze nie wyciągnięto z gdyńskich lasów?" :) Ja na przykład w ostatnim dziesięcioleciu nie słyszałem wyciągnięciu niemieckiego czołgu :) Do tej pory nie odkopano bursztynowej komnaty :)
kleryk_sh Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Szlezwika-Holsteina wyciagnieto z dnia z portu w gdyni a nie lasu chyba hehehe :)
mp Napisano 4 Styczeń 2004 Autor Napisano 4 Styczeń 2004 Nie wiedzialem ze poszukiwacze maja taka wyobraznie :)))
mp Napisano 4 Styczeń 2004 Autor Napisano 4 Styczeń 2004 a tak powaznie to chcialem dowiedziec sie jakie ciekawe militaria wyciagaliscie z tego lasu
kazik Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Tak na poważnie to co roku zarzekam się, że wokół Gdyni nie ma już fantonośnych miejsc i co roku inni poszukiwacze udowadniają mi, że się grubo mylę :)I obym się mylił w nieskończoność :) Niestety osobiście w terenie dalej potwierdzam swoją teorię. Jestem z natury pesymistą. Kaszubskie legendy mówią o wyciąganych enigmach, działkach p.lot 20mm, samolotach, krzyżackich monetach, broni z okresu Potopu Szwedzkiego, średniowiecznych krucyfiksach, napoleońskich monetach, niemieckich radiostacjach polowych, skrzyniach z zakonserwowaną bronią. Ech ta kaszubska wyobraźnia…:))) Nikt wprost tobie nie powie o spektakularnych trafieniach, a o drugowojennych gadżetach można by mówić w nieskończoność :)
bartekl23 Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 jeżeli chcesz coś fajnego wykopać to jedź do lasu na Pustkach Cisowskich w Gdyni. Tam jest takie osiedle Zamek (mieszkałem tam kiedyś). Wchodzisz do lasu. Na 100% zobaczysz pozostałości wojenne w postaci okopów i innych nierówności. nastaw się jednak na inne, mniej fajne znaleziska (pociski itp.), bo las jest tym naszpikowany. wiele osób tam kopie, ale zostało jeszcze pełno mmilitarnego złomu. Pewnie trafisz coś większego. PEłno łusek do PPS, mosinów i mauserów. Oczywiście są i inne, większe rzeczy. Jeżeli masz jakiś wcześniejszy numer odkrywcy to jeast artykuł o szpitalu polowym znajdującym się w tym lesie. też ciekawostaka. Jeżeli tam pojedziesz i znajdziesz coś większego to się pochwal.bartekl23
bartekl23 Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 była tam oczywiście bitwa między ruskimi :-) i niemcami
Pioterek Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 O tak! Na Pustki warto jechać. Ja 27.12.03 trafiłem tam G43. Co prawda bez zamka, ale i tak się cieszę. Kopię tam od lat i miałem naprawdę ciekawe trafienia. Wielu Niemców i Rosjan zostało tam po bitwie... Musiało być bardzo gorąco. Kiedyś spotkałem tam człowieka, który po wojnie zamiast służby wojskowej zakopywał zabitych w tamtym rejonie (Kaszub-nie pewne pochodzenie). Cyfra, którą mi podał skłaniała do głębokich przemyśleń.Pozdrawiam.P.S.Pustki to miejsce nagradzające cierpliwych:)
Gość Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 jakis czas temu na pustkach,bardzo sie wku.....znalazlem rozkopany dol strzelecki i wywalone kosci.Ktos sie oblowil!!!Panowie nie tak sie robi!!A do tematu Pustki to jeden wielki rozkopany teren,od chyba 15-20 lat sie tam kopie.Jest tam sporo niewypalow.ktos pisal o szpitalu,wielka sciema.
kleryk_sh Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 A w ksiazkach obily mi sie nazwy Wilczno i Zbychowo. Niby tam byly lub mialybyc punkty samotnego oporu niemcow. Ktos kopal , wykopal ? A w gdyni wykopano juz kazdy karabin , od lebelow , manchielierow , mauserow , mp40 , g41 , g43 , mg34 , mg42 itd , kazdy granat , kazda maske p-gas , mozdzierze ;), FLAKi , rozne helmy , blahy kazdego rodzaju wojsk , klamry porzerozne , panzerfausty , pagony szyte srebrnymi nićmi itd. Lepiej sie spytaj co znaleziono w Leźnie w gdansku przy ulicy kartuskiej. Mi w ksiazkach i mapach to pieknie wygladalo . Przyjechalem okopy byly pierwszy sygnal luska piekna od mausera, sprezyna od zamka od puchy do maski pgas i 2 godziny ciszy :). Ktos tam szukal znalazl cos lepszego odemnie ? Lepiej sie o konkretne miejsca pytaj. Znalazl ktos pozostalosci kompani Tygrysow Krolewskich w wielkim kacku ? Tam stacjonowaly sobie ponoc :) jak mowia zrodla.Pozdrawiam
Gość Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Polecam pogrzebać w ziemi w okolicach hali targowej na starych torach amunicja skrzynki po amunicji itp oprocz tego ruiny starych przedwojennych budowli i nie pewne ale chyba stare ruskie bunkry(nie wiem czy ruskie). Jest to nie daleko urzędu morskiego.
mietek Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Masz na myśli Leźno i drugie miejsce przy ulicy Kartuskiej"?Czy Leźno przy ulicy Kartuskiej"?
Gość Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 witam, kopałem 4 lata temu koło torów przy Leżnie, i trafiłem allgemeine w stanie przyzwoitym, manlichera krótkiego, oraz srebrny pierścień.
Gość Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Chociazby na wspomnianych Pustkach trudno nie trafic na miejsca w których wykrywacz nie przestaje nadawać :) Aż głowa czasem boli! faktem jest że w większości wypadków chodzi o pociski i łuski (sam nie wiem czego tam więcej) ale jestem pewien ze na cierpliwych czekaja jeszcze inne skarby...przyznam że jak byłem tam ostatnio to po prostu przestawalismy kopac bo juz nie mielismy siły a wykrywać ciągle piszczał...najlepsze jest to że kazde wciśnięcie saperki do ziemi przynosło nowa garść pocisków róznego typu (i to w dość dobrym tanie) no ale co z tym robić...mimo to inne rzeczy tez znalezlismy...zapalniki, granatniki,maska gazowa(stan smutny) i inne...Pozdrawiam!
kazik Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 A mi gdyńskie lasy już się znudziły. Potrzebuje świeżego powietrza :) Czy ktoś z was miał jakieś trafienia na terenie Wejherowo - Władysławowo? Dwa lata temu słysząłem o kolekcjonerze z Krokowej, któremu policja skonfiskowała całą kolekcję broni, pochodzącej ponoć z lokalnych miejscówek. W 1945 na tym terenie był niesamowity chaos. Tam dochodziło do pojedynczych bitew jeszcze kilka tygodni po przejściu frontu. Czy komuś udało się wyciągnąć coś ciekawego tej ziemi?
Pioterek Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Ja miałem koło Krokowej srebrną odznakę za rany, klamrę luftwafe stalową ale ładną, złotą dewizkę do zegarka, obrączkę z czystego złota, złoty sygnet z herbem=pieczęcią, srebrny medal(próba 835)Blutt und boden-Pomorze Zachodnie oraz piękny srebrny pozłacany medalion. Wszystko to w razem z kupą gwoździ. Znalazłem to zaraz po wejściu do lasu. Myślałem, że mam super miejsce na wiele wypadów. Okazało się, że poza tymi fantami w lesie nie było prawie nic. Zero śladów walki. Kilka kilometrów dalej znalazłem trochę radzieckich łusek, zapalników do granatów. Jeździliśmy tam jeszcze kilka razy i NIC. Również słyszałem o potyczkach w tamtych okolicach. Nawet dostałem kilka namiarów na miejsca, ale poza guzikami, łuskami i sporadycznie rurami od pancerfaustów przy drogach nie trafiliśmy nic wartego uwagi. Bardzo dużo jest za to śmieci z okolicznych wiosek:(
kazik Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Heh. Pioterek. Ale smaku nam narobiłeś. Gdy śnieg zejdzie okolice Krokowej zostaną przeorane wzdłuż i w szerz:) Może lepiej już nie wspominaj na temat legend z okolic Sławutówka :)Tym się właśnie różnią trójmiejskie lasy od pozostałych okolic. Z gdyńskiego lasu wychodzi się z odciskami na dłoniach i ze stertą żelastwa, a po Kaszubach chodzi się całymi dniami jak po pustyni, gdy wreszcie „cos” się trafi to zazwyczaj się nie narzeka:)
Pioterek Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Nie wiem nic o Sławutówku. Może byś coś napisał??? Uwielbiam legendy...
kleryk_sh Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 To jednak w leźnie cos lezy :) , ja po moich wykopkach tam myslalem ze to pustynia hehe :). Tam byl kontratak niemiecki 508 pulku grenadierow poancernych , kompani niszczycieli czolgow z 4Dpan i ktos tam jeszcze o ile sie nie myle. Ci sami co na wzgórzach kolo jasienia" siedzieli. Tych wzgorz szukalem ale trafilem tylko na powojenne luski od mosina i kalacha slepakowego :D. Trzeba poznawac historie i tajemnice 3miasta panowie :).
Gość Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 polecam wszystkim wysypisko smieci na łeżycach...mozna znalezc wiele ciekawych fantow....od puszki po lechu po stara pralke...takie gadżety pieknie potem prezetuja sie w pokoju!!!!!
kazik Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Ostatnio przeprowadzałem badania ankiet wśród mieszkańców Łężyc. W jednym mieszkaniu dziadek wykafelkował sobie całą łazienkę hiszpańskimi płytkami ceramicznymi z wysypiska :) A młodzież przechwyciła transport przeterminowanych tabletek na ból głowy, którymi co niektórzy się szprycują. Jeden dziadek mówił o wyrzutni V2 :))) ale ze strąconymi samolotami się nie mylili. Ech, gdyby mieszkańcy Łężyc mieli wykrywki, to nie musieliby chodzić na wysypisko.
mietek Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 OK. A cóż Panowie powiecie na temat zniszczenia ostatnich czołgów 4DP w Gdańsku?Na temat Grenedierów w Leźnie to nie słyszałem, czy linia obronna szła wzdłóż torów?Jeśli chodzi o Jasień, to tak sobie, są łuski z przed 1 wojnym chyba był tam poligon, 2 to jakoś może nie miałem szczęścia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.