Skocz do zawartości

Co to za działo?

Ananas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam takie drobne pytanie dotyczące tego zdjęcia.
Zdjęcie znalazłem w wątku o artylerii w 39r.Co to za działo,nigdzie nie mogłem znaleść informacji na jego temat.
Wydaje mi się że to coś czeskiego w służbie niemieckiej.

Z góry dziękuje i pozdrawiam Ananas.

Napisano
Mi prostotą konstrukcji i pneumatykami przypomina różne radzieckie, ale konkretów nie potrafię podać. Więc może i czeskie...
Napisano
Nie, mi nie chodziło o to czy to jest haubica, armata czy moździerz, tylko czy w ogóle to jest coś, co służy do strzelania. Trochę mi podejrzanie wygląda. Może atrapa?
Napisano
Atrapa? Być może,choć nie wiem po co ktoś miał by ją konstruować.Jak na atrapę to dobrze zrobiona.Właściwie to na zdjęciu niewiele widać.A czy przypadkiem przy domu nie stoi PF 621?
Napisano
Atrap konstruowano mnóstwo, żeby zmylić wroga, zwłaszcza rozpoznanie lotnicze. Jest gdzieś nawet taki wątek na forum.
Napisano
Czyli nikt dokładnie nie wie co to jest? Może jakiś prototyp? I najważniejsze,czy to zdjęcie zostało zrobione w Polsce? Drzewa na zdjęciu są już pozbawione liści co bardziej wygląda mi na październik - listopad niż wrzesień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie