Ananas Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Witam!Mam takie drobne pytanie dotyczące tego zdjęcia.Zdjęcie znalazłem w wątku o artylerii w 39r.Co to za działo,nigdzie nie mogłem znaleść informacji na jego temat.Wydaje mi się że to coś czeskiego w służbie niemieckiej.Z góry dziękuje i pozdrawiam Ananas.
Ananas Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Rozumiem że to armata a nie działo.Mój błąd.Jak widać nie jestem zbyt dobry w terminologii artyleryjskiej.
jotes Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Mi prostotą konstrukcji i pneumatykami przypomina różne radzieckie, ale konkretów nie potrafię podać. Więc może i czeskie...
GrzeM Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Nie, mi nie chodziło o to czy to jest haubica, armata czy moździerz, tylko czy w ogóle to jest coś, co służy do strzelania. Trochę mi podejrzanie wygląda. Może atrapa?
Ananas Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 Atrapa? Być może,choć nie wiem po co ktoś miał by ją konstruować.Jak na atrapę to dobrze zrobiona.Właściwie to na zdjęciu niewiele widać.A czy przypadkiem przy domu nie stoi PF 621?
GrzeM Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Atrap konstruowano mnóstwo, żeby zmylić wroga, zwłaszcza rozpoznanie lotnicze. Jest gdzieś nawet taki wątek na forum.
Basenji Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 Też mam pytanie o typ pukawki i ewentualne okoliczności zrobienia tej fotki?Zdrówko
GrzeM Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 To małe to Breda albo Bohler 47mm, używana przez Włochów i Rumunów. Zdjęcie, podejrzewam, na Ukrainie.
kopijnik2 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 to pierwsze...jakby rozwój konstrukcji Canon de 105 mle 1913 z hamulcem wylotowym (lufa w dolnym" położeniu) - modernizacja Starachowice?
Ananas Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Czyli nikt dokładnie nie wie co to jest? Może jakiś prototyp? I najważniejsze,czy to zdjęcie zostało zrobione w Polsce? Drzewa na zdjęciu są już pozbawione liści co bardziej wygląda mi na październik - listopad niż wrzesień.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.