Skocz do zawartości

Rozmieszczenie Placówek KOP - gdzie?

Pas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich,

Jak w temacie, szukam informacji na temat doładnego położenia Strażnic KOP na byłej granicy wschodniej. Może ktoś jest w posiadaniu takich danych, a może wie kto może je mieć???

Będę wdzięczny za każda podpowiedź.

Pzdr - P.
Napisano
Rozczaruję cię ale u Jabłonowskiego tego nie znajdziesz, po za tym lokalizacja strażnic ulegała mniejszym lub większym zmianom, w zależności od możliwości kwaterunkowo - budowlanych KOP; niektóre placówki w zasadzie nawet nie były nawet wioskami tylko ... określeniami terenowymi np cotta".
Były dwa artykuły Rajmunda Szubańskiego w Wojskowym Przeglądzie Historycznym gdzie z mniejszym lub większym powodzeniem podał on nazwy strażnic w poszczególnych kompaniach granicznych i batalionach. Tam lepiej szukaj i jeszcze jedno... chodzi ci o strażnice czy placówki? róznica jest znaczna bo jeżeli chodzi o KOP strażnica miała charakter graniczny (a więc liniowy) a placówki były wywiadowcze.
Powodzenia
Napisano
Chodzi mi o strażnice. Dlaczego mówisz, że placówki miały charakter wywiadowczy??? Nie wiedziałem, że struktury KOP-u miały w sobie jednostki typowo rozpoznawcze. Sądziłem, że wynika to bardziej z podległości służbowej.

Za wskazówki na Przegląd dziękuję, postaram się odnaleźć.

Pzdr - P.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie