Skocz do zawartości

Kołobrzeg - pomóżcie

piotrek.klon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Poszukuję informacji na temat linii frontu po zdobyciu Kołobrzegu. Gdzie stacjonowały później wojska radzieckie i niemieckie. Pytam ze względów czysto historycznych, a nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Pozdrawiam.

Piotr
Napisano
Witam
O co dokładnie chodzi ?

Chodzi o przebieg linii frontu w dniu 18.III.1945r ? czy o to gdzie po walkach o Kolobrzeg rozlokowano oddziały ktore braly udzial w zdobywaniu miasta?
Napisano
Jakby to wyjaśnić...
Interesuje mnie to co się działo po zdobyciu Kołobrzegu. To znaczy którędy szła dalej armia czerwona na zachód. Czy były jakieś walki w pierścieniu o promieniu 15 km na zachód od Kołobrzegu?? Jeszcze szukam informacji, gdzie stacjonowały wojska pancerne obu armii, gdy trwały walki. Nie chodzi oczywiście o miejscówki, tylko czy takowe były i w jakim kierunku od miasta.
Napisano
Witam
Na wstepie powiem to ustalenie marszruty radzieckich oddzialow będzie trudne bo mało jest informacji nt temat.

Co do wojsk WP: Pytasz sie o wojska pancerne czyli o 4 pułk czołgow ciężkich:
Zgodnie z nowym rozkazem otrzymanym od dowódcy Frontu w nocy z 6/7 marca, 1AWP miała bronić wybrzeża Bałtyku i Zalewu Szczecińskiego w pasie: prawa granica Białogard – Kołobrzeg, lewa granica Łobez - Nowogard – Stepnica. W związku z tym planem obrony poszczególnym jednostkom armii wyznaczono miejsca tymczasowego stacjonowania.
Po zakończeniu walk w Kołobrzegu 4 pułk czołgów ciężkich przybył 19 marca zgodnie z rozkazem do Gryfic, gdzie już od 15 marca stacjonował 13 pułk artylerii pancernej. Czołgi ciężkie zająły pozycje obronne w południowej, a działa pancerne w północnej części miasta.
wg: http://www.histor.republika.pl/arty/4pczc.htm

Co do samych walk w rejonie Kołobrzegu:
Jedynie potyczka na Hoheberg Schanze mi sie przypomina i epizod z Rogowem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie