piotrek.klon Napisano 13 Listopad 2007 Autor Napisano 13 Listopad 2007 Witam.Poszukuję informacji na temat linii frontu po zdobyciu Kołobrzegu. Gdzie stacjonowały później wojska radzieckie i niemieckie. Pytam ze względów czysto historycznych, a nigdzie nie mogę tego znaleźć.Pozdrawiam.Piotr
matrix14xxx Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Gdy Kołobrzeg kapitulował front już był blisko 100km na zachód.Walki o Kołobrzeg są dość dobrze opisane w necie.
Lobo26 Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 WitamO co dokładnie chodzi ?Chodzi o przebieg linii frontu w dniu 18.III.1945r ? czy o to gdzie po walkach o Kolobrzeg rozlokowano oddziały ktore braly udzial w zdobywaniu miasta?
piotrek.klon Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 Jakby to wyjaśnić...Interesuje mnie to co się działo po zdobyciu Kołobrzegu. To znaczy którędy szła dalej armia czerwona na zachód. Czy były jakieś walki w pierścieniu o promieniu 15 km na zachód od Kołobrzegu?? Jeszcze szukam informacji, gdzie stacjonowały wojska pancerne obu armii, gdy trwały walki. Nie chodzi oczywiście o miejscówki, tylko czy takowe były i w jakim kierunku od miasta.
Lobo26 Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 WitamNa wstepie powiem to ustalenie marszruty radzieckich oddzialow będzie trudne bo mało jest informacji nt temat.Co do wojsk WP: Pytasz sie o wojska pancerne czyli o 4 pułk czołgow ciężkich:Zgodnie z nowym rozkazem otrzymanym od dowódcy Frontu w nocy z 6/7 marca, 1AWP miała bronić wybrzeża Bałtyku i Zalewu Szczecińskiego w pasie: prawa granica Białogard – Kołobrzeg, lewa granica Łobez - Nowogard – Stepnica. W związku z tym planem obrony poszczególnym jednostkom armii wyznaczono miejsca tymczasowego stacjonowania. Po zakończeniu walk w Kołobrzegu 4 pułk czołgów ciężkich przybył 19 marca zgodnie z rozkazem do Gryfic, gdzie już od 15 marca stacjonował 13 pułk artylerii pancernej. Czołgi ciężkie zająły pozycje obronne w południowej, a działa pancerne w północnej części miasta.wg: http://www.histor.republika.pl/arty/4pczc.htmCo do samych walk w rejonie Kołobrzegu:Jedynie potyczka na Hoheberg Schanze mi sie przypomina i epizod z Rogowem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.