Ra6nar Napisano 13 Listopad 2007 Autor Napisano 13 Listopad 2007 Witam, nie mogę się doszukać informacji na temat tego którzy dokładnie spadochroniarze Niemieccy brali udział w defensywie podczas forsowania odry przez wojska radzieckie i polskie. Proszę o wszelką. Pomoc.Z góry dziękuję.
Leuthen Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 Prawdopodobnie chodzi o spadochroniarzy z 9 Dywizji Spadochronowej (dowódca - Bruno Braeuer), którzy od stycznia 1945 r. walczyli na Pomorzu (w lutym oddelegowano z dywizji 2 bataliony w celu wzmocnienia okrążonego od 16 II Wrocławia czyli Festung Breslau"), a potem bronili Berlina. PozdrawiamLeuthenPS Jest takie zdjęcie, przedstawiające niemieckich szwejów" w Feldmuetzach w okopach nad jakąś rzeką, nad którymi pochyla się chyba jakiś dowódca. Dwie znane mi wersje opisów do tego zdjęcia głoszą:1) Volkssturmiści nad Odrą2) Żołnierze 9 Dywizji Spadochronowej nad Odrą :-)
Dunczyk Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 W rejonie Krajnik Dolny - Schwedt (dziesiejsze przejście graniczne), w obronie walczył 600 batalion spadochronowy ss.
dect Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 @ Leuthen To to :) Z tego co wiem to Volkssturm we Frankfurcie
Leuthen Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 Dect, dzięki za info. Ja zawsze uważałem, że to Volkssturm a nie FJ ;-)
dect Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 Nie zwrocilbym na ta fote wiekszej uwagi gdyby nie to, ze pierwszy z lewej ma w rekach Volkssturmgewehra :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.