Skocz do zawartości

Kod RZM- dla wtajemniczonych

Tempest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos posiada wytyczne jakie firma powinna spelnic aby otrzymac kod RZM?
Ten post jest rozwinieciem postu z dzialu Identyfikacja- kordzik Wermachtu.

temat robi sie coraz bardziej interesujacy. Licze na wasze wsparcie.
Napisano
,,RZM = Reichszeugmeisterei der NSDAP

The RZM was the quality control board of the NSDAP. The RZM codes where made only to be used within NS-organisations as SS, SA, NSFK, NSKK etc. They where not used in the army. The codes where provided to manufacturers of who could provide the quality as it was demanded by the NSDAP. When the quality was not good enough, the maker could lose their RZM code and couldn't produce for the NSDAP anymore. Mostly these codes where given to other makers. Therefore it can be that two makers used the same code (not in the same period offcourse). The first letter of the code stands for the branch of the product (for example W = wool, D '= uniforms, K = clothing, B = cotton, A = equipment, L = leather, M = metal). ''
Napisano
Tempest, nie bierz tego do siebie jakoś, ale za pomocą słownika czy to kupionego w księgarni czy to darmowego w internecie jesteś w stanie przetłumaczyć to wszystko.
Poza tym jak już wspomniałem, ja tylko podałem kod RZM jaki uzyskała ta firma, kod ten nawet nie jest wybity na Twoim kordziku, w zamian za to masz nazwę firmy. Ale jeśli zaintereował Cię ten temat to fajnie, w końcu o to chodzi w tym hobby!
pozdrawiam
Napisano
Dzieki MK
Chodzi o to ze zawodowo zajmuje sie normami jakosci.
Pracuje w przemysle motoryzacyjnym a do tego historia drugiej wojny to moje hobby.
Wiec kiedy szukalem informacji na temat kordzika dowiedzialem sie o tych kodach RZM ktore wygladaja mi na norme jakosciawo.
Stad wydaje mi sie ten temat podwojnie interesujacy - zawodowo i hobbystycznie.
Bede wdzieczny za wiecej informacji dotyczacych RZM.
Napisano
Wyglada mi na to, ze utknelismy i nikt nic wiecej o RZM'ach powiedziec nie moze.
Czy jest tam ktos kto wie wiecej niz do tej pory zostalo powiedziane?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie