Skocz do zawartości

kobierzyce 1944/45

wycior2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo prosze o pomoc w znalezieniu informacji na temat niemieckie jednostki stacjonujące między Kobierzycami a Domasławiem 1944/45 [dolnośląskie]z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich
wycior2
Napisano
możesz poszukać czegoś w tych książkach, Majewski Dolny Śląsk 1945. Wyzwolenie",oraz Ahlfena Der Kampf um Schlesien", ta druga pozycja jest po niemiecku. I jeszcze link do takiej stronki może coś znajdziesz. pozdrawiam kubek288 wydahttp://www.festung.breslau.prv.pl/
Napisano
dzięki kubek288 Dolny Śląsk 1945. Wyzwolenie to mam a http://www.festung.breslau.prv.pl/ też szukałem jeszcze raz dzięki Pozdrawiam
Napisano
To jakaś jednostka tam stacjonowała? Hm, ciekawe... A koszar tam nie widziałem :>

A teraz serio - proszę wziąć mały chiński ołóweczek, małą chińską karteczkę i sobie zapisać: Niemcy opublikowali po wojnie MNÓSTWO artykułów i książek, w których można znaleźć informacje o walkach wokół Wrocławia w II 1945 r., w tym także na południe od Wrocławia. Należy tylko do nich dotrzeć".

Jako małą próbkę wrzucam tu parę informacji z Breslauer Apokalypse 1945" Horsta Gleissa, dostępnej m.in. w Bibliotece Uniwersyteckiej we Wrocławiu:

a) w opisie wydarzeń 13 lutego w tomie 2 w/w pozycji (tego dnia Festung Breslau została okrążona przez oddziały 1 Frontu Ukraińskiego, konkretnie 22 Korpus 6 Armii i 32 Korpus Gwardii 5 Armii Gwardii połączyły się w rejonie Domasławia i Magnic) znajduje sie fragment wspomnień Leo Hartmanna. Cytat (w tłumaczeniu na polski):  10 działami szturmowymi przydzielonymi 269 Dywizji Piechoty próbowaliśmy 12 i 13 lutego na obszarze na południe od Wrocławia uniemożliwić połączenie się nacierających z przyczółków pod Brzegiem i Ścinawą Rosjan. Skończyło się na próbie. Na południe od naszej Kampfgruppe Rosjanie zamknęli pierścień wokół Wrocławia [...]"

Źródło: Leo Hartmann, Erinnerungen an die Festung Breslau, manuskrypt, mniej więcej 1958 r., 15 stron, kopia w zbiorach Horsta Gleissa

b) w opisie wydarzeń 15 lutego

ebraliśmy się w majątku Komorowice. Pozostałe 6 dział szturmowych naszej brygady powinno się teraz przedrzeć się do Wrocławia. Niepotrzebni tu ludzie powinni byli w nocy pieszo przemknąć się przez rosyjski pierścień zamykający. Mi to się nie powiodło. Po tym jak przekroczyłem lodowato zimną Ślęzę i bez ruchu leżałem między rosyjskimi stanowiskami pod Ołtaszynem, w nocy na 16 lutego natknąłem się pod Brochowem na volkssturmistów, którzy zabrali mnie do Wrocławia do lazaretu."

Źródło: Relacja Leo Hartmanna zawarta w książce Franza Kurowskiego i i Gottfrieda Tornaua Sturmartillerie 1939-1945. Fels in der Brandung".

To tyle. Nie zamierzam za kogoś odrabiać zadania domowego...

PS HARTMANN LEO
Urodzony - 3 sierpnia 1912 w Neubrunn pod Würzburgiem (Bawaria).
16 września 1943 - przeniesiony z piechoty [12 kompania (MG) 529 pułku piechoty 299 Dywizji Piechoty] do Sturmgeschütz- Ers.- u. Ausb.-Abt. 400
8 grudnia 1943 - przeniesiony do 311 Brygady Dział Szturmowych w Tours (Francja)
Od marca 1944 - pierwsze zadanie frontowe pod Tarnopolem
Potem - Galicja, odwrót przez Słowację na Górny Śląsk
15 listopada 1944 - awans na starszego wachmistrza rezerwy
13 lutego 1945 - okrążony w Festung Breslau
10 kwietnia 1945 - awans na podporucznika rezerwy
18 kwietnia - wspólnie z dowodzona przez siebie jednostką ustrzelił" 13 radzieckich czołgów i 5 haubic szturmowych
30 kwietnia 1945 - otrzymuje za powyższy czyn jako 4777. żołnierz Wehrmachtu Krzyż Rycerski Krzyża Żelaznego po ok. 45 rafieniach"
7 maja 1945 - 19 września 1949 - w radzieckiej niewoli (od maja do sierpnia 1945 w obozie Wrocław-Psie Pole, potem w obozie w Połocku i od początków 1946 w Mińsku)

Odznaczenia i odznaki:
22 sierpnia 1941 - Krzyż Żelazny II Klasy
15 kwietnia 1945 - Krzyż Żelazny I Klasy
10 kwietnia 1943 - Odznaka Szturmowa Piechoty
9 listopada 1944 - Odznaka za zniszczenie czołgu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie