Skocz do zawartości
  • 0

Dwie kurtki mudurowe prosze o id.

huk 100

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
M164U Jestem pod wrażeniem dzięki śliczne –jesteś wielki !–a jakie to będą lata 70 -80 ? jeżeli już dane jednostki nie istnieją -pozdro
Napisano
Po raz pierwszy armie szwajcarska zredukowano po referendum w 1989 roku (refenedum o tym czy wogule Szwajcarja potrzebuje armie). Przez nastepne 6 lat zredukowano ja liczebnie do 400 tysiecy (armia profesjonana i rezerwisci). Nastepne refenedum w tej sprawie znow odbylo sie roku 2001 ale tylko 20 procent ludnosci opowiedzialo sie za rozwiazeniem armi. Mimo to w roku 2004 instytucje ta zredukowano do 220 tysiecy zolnierzy i zolnierek:)
Czyli mozliwe ze patrzymy na lata 90-te jezeli chodzi o twoje mundury ale nadal uwazam ze sa bardzo fajne szczegolnie ze ten kroj munduru garnizonwego zabardzo sie nie zmienil od poczatku zeszlego wieku!
Napisano
Nie jestem ekspertem co do armi szwajcarskiej ale z tego co widze to:

mundur nr. 1:
1) Odwrucone V ze swajcarskim krzyzem i laurami to wachtmeister - czyli sierzant
2) Na kolnierzu, skrzyzowane strzelby na zielonym polu - oznacza brygade piechoty (w dzisejszych czasach jest ich 4, 2-ga, 4-rta, 5-ta, i 7-ma, plus 3 brygady piechoty gorskiej, 9-ta, 10-ta i 12-sta)
3) Szaro niebieskie pagony z numerem 42 oznaczaja batalion sygnalizacyjny/sztabowy
4) Czerwona naszywka na prawym ramieniu z wierzyczka to odzialy inzynieryjne (saperzy). W Formacjach piechoty szwajcarskiej sa przynalezne odzialy inzynieryjne typu motoryzowane/pancere oddzialy inzynieryjne, mozliwe ze oto chodzi.

mundur nr. 2:
1) Te piekne naszywki na rekawach co wygladaja jak odwrocone V to kapral
2) na kolnierzu zielone pole - to brydada piechoty gorskiej
3) Zielone pagony z numerem 11 znaczy piechota, dodatkowy pagon pomaranczowy z numerem 898 wygada na oddzial skaltow (zwiadowcow) zmechanizowanych
4) Pomaranczowa naszywka na prawym rekawie - znow skauci piechoty
Naszywka na lewem rekawie to samo mowi (choc to moja interpretacja) 11 GEB (gebirge) - gorskie,
S BAT - (Spaher batalion) - batalion skautow

Nie moglem znalesc nic o 42 batalionie, ale to moze dla tego ze armia szwajcarska przechodzi od pewnego czasu
reforme i pomiejsza sie, wiec moze jest to jednostka rozwiazana. Tal samo z 11 batalionem, officjalne dzis jest on przypisany pod 4-ta brygada, czyli zwykla piechota, a ten naszywki pokazuja ze to piechota gorska.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:37 08-11-2007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie