huk 100 Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 Dwie kurtki mundurowe Szwajcarskie –proszę o rozpoznanie rodzaju wojsk i specjalności z naszywek -pozdro
huk 100 Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 druga-ta jest trochę jaśniejsza od tej pierwszej
huk 100 Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 M164U Jestem pod wrażeniem dzięki śliczne –jesteś wielki !–a jakie to będą lata 70 -80 ? jeżeli już dane jednostki nie istnieją -pozdro
M164U Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Po raz pierwszy armie szwajcarska zredukowano po referendum w 1989 roku (refenedum o tym czy wogule Szwajcarja potrzebuje armie). Przez nastepne 6 lat zredukowano ja liczebnie do 400 tysiecy (armia profesjonana i rezerwisci). Nastepne refenedum w tej sprawie znow odbylo sie roku 2001 ale tylko 20 procent ludnosci opowiedzialo sie za rozwiazeniem armi. Mimo to w roku 2004 instytucje ta zredukowano do 220 tysiecy zolnierzy i zolnierek:) Czyli mozliwe ze patrzymy na lata 90-te jezeli chodzi o twoje mundury ale nadal uwazam ze sa bardzo fajne szczegolnie ze ten kroj munduru garnizonwego zabardzo sie nie zmienil od poczatku zeszlego wieku!
M164U Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 Nie jestem ekspertem co do armi szwajcarskiej ale z tego co widze to:mundur nr. 1:1) Odwrucone V ze swajcarskim krzyzem i laurami to wachtmeister - czyli sierzant 2) Na kolnierzu, skrzyzowane strzelby na zielonym polu - oznacza brygade piechoty (w dzisejszych czasach jest ich 4, 2-ga, 4-rta, 5-ta, i 7-ma, plus 3 brygady piechoty gorskiej, 9-ta, 10-ta i 12-sta)3) Szaro niebieskie pagony z numerem 42 oznaczaja batalion sygnalizacyjny/sztabowy4) Czerwona naszywka na prawym ramieniu z wierzyczka to odzialy inzynieryjne (saperzy). W Formacjach piechoty szwajcarskiej sa przynalezne odzialy inzynieryjne typu motoryzowane/pancere oddzialy inzynieryjne, mozliwe ze oto chodzi. mundur nr. 2:1) Te piekne naszywki na rekawach co wygladaja jak odwrocone V to kapral2) na kolnierzu zielone pole - to brydada piechoty gorskiej3) Zielone pagony z numerem 11 znaczy piechota, dodatkowy pagon pomaranczowy z numerem 898 wygada na oddzial skaltow (zwiadowcow) zmechanizowanych 4) Pomaranczowa naszywka na prawym rekawie - znow skauci piechotyNaszywka na lewem rekawie to samo mowi (choc to moja interpretacja) 11 GEB (gebirge) - gorskie, S BAT - (Spaher batalion) - batalion skautow Nie moglem znalesc nic o 42 batalionie, ale to moze dla tego ze armia szwajcarska przechodzi od pewnego czasureforme i pomiejsza sie, wiec moze jest to jednostka rozwiazana. Tal samo z 11 batalionem, officjalne dzis jest on przypisany pod 4-ta brygada, czyli zwykla piechota, a ten naszywki pokazuja ze to piechota gorska.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:37 08-11-2007
Pytanie
huk 100
Dwie kurtki mundurowe Szwajcarskie –proszę o rozpoznanie rodzaju wojsk i specjalności z naszywek -pozdro
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.