Skocz do zawartości

Jaki PI

Irek99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Doradżcie mi proszę jaki impulsowy wykrywacz metalu wybrać? W znaczeniu jaki jest najlepszy, najbardziej stabilny i niezawodny. Miałam już parę wykrywek VLF, ale chyba najprostszy będzie najlepszy :)) wiem że niektórzy z Was się uśmieją, ale chodzi mi o Wasze opinie nt. PI- który NAJLEPSZY?
Napisano
Gerberek jest ok ale bije go o łeb wykrywka PI z dyskryminacją.Zasięg na sondzie 40cm to w gerberze 2,3 a w tym 2,8m.dotyczy bramy stalowej.Jaki zasięg taka i czułość.Chwyta on pięknie jednogroszówki z ponad 20 cm.Zmontowalem sobie cos takiego tylko peerek" do dyskrymy wyciągnąłem jako potencjometr w obudowe dzieki czemu moge okresli mniej więcej co odrzuci lub co to jest.Jest bardzo stabilny jezeli zastosuje sie odpowiednie elementy .W testach w lesie pieknie chwytal łuski pomijajac odłamki ze stali.Jak kazdy ma wady np.przy budynkach lub lini napowietrznej jest mniej stabilny,ale przeciez chodzi sie przewaznie w lesie czy na polu.
Napisano
wykrywka PI z dyskryminacją" heheheh

Jak do tej pory niesłyszałem o wykrywce PI" z dyskryminacją. Owszem są PI-ki w których zaświeca się dioda jak jest pod cewką coś kolorowego. Ale one niemają peerka" do ustawiania dyskryminacji.

DYSKRYMINACJĘ mają wykrywacze VLF
Napisano
Zgadza sie PI gdzie jak pod sonda jest kolor to dioda sie zaswieca lub wychyla wskazówka.ja mam taki PI i miał on na płytce montazowy potencjometr gdzie zamienilem na zwykly potencjometr.Dodalem mu dokladna skale na obudowie.W tej wykrywce brakowalo wskaźnika rozladowania akumulatora i dorobilem.Dość dobrze odrzuca stal a bierze kolorek.Odrzuca nawet duze kawalki.Mam solarisa a on traktuje wieksze zelazo jak kolor.Ten pi ma jednak pewny mankament ale dzieki niemu potrafilem stwierdzic ze w ziemi jest duza luska mosiezna i tak bylo.Przy ustawieniu gdzie nie gasla dioda na stal a na łuseczki swiecila gasla tez na duzym mosiadzu ,a na ustawieniu gdy swiecila na wszystko tylko na duzym mosiadzu gasla.Jest bardzo stabilny na polu i w lesie lecz kolo domu troche wariuje( nie lubi linii energetycznych i kabli pod napieciem)ale bierze wszystkie drobiazgi na sondzie 40cm .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie