Cromwell Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 Witam! Rodzony brat mojego przyjaciela, st. strzelec Augustyn Chodzidło (odznaczony m.in. Krzyżem Walecznych, poległ 30 września 1944 r. pod Merxplas)) był kierowcą Cromwella w czołgu z-cy dowódcy 1. szwadronu 10. PSK por. Jerzego Wąsowskiego (poległ pod Jort 15 sierpnia 1944 r.). W skład załogi wchodzili: strzelec przedni (drugi kierowca) kpr. Stanisław Bożek, radiooperator (ładowniczy) strz. Bolesław Ciechanowicz, celowniczy (strzelec główny) kpr. Henryk Podgórski. Po śmierci por. Jerzego Wąsowskiego dowódcą czołgu został ppor. Paweł Borzemski (poległ 2 maja 1945 r.). Może ktoś może mi pomóc uzyskać zdjęcie załogi tego czołgu. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Bogusław-Gdańsk
mondek Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 Zainteresowałeś mnie tym, że ktoś w Gdańsku zna nazwisko Chodzidły. Znam jego siostrę, mieszka w Pszczynie, Mam nawet przedwojenną fotografię tej licznej rodziny. Czy masz może już jakąś fotkę załogi?
Schrek2 Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 Niestety nie widziałem takiego zdjęcia ale tak dla ścisłości i jasności na przyszłość jeśli piszesz skrótem 1 Dywizja Pancerna to pisz 1 DPanc". Pozdrawiam Schrek
Cromwell Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 Dziękuję za zwrócenie uwagi (chodzi o skrót). Zapamiętam.Pozdrawiam.
Witek Cisłak Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Cromwell, to jest najprawdopodobniej zdjęcie z pogrzebu st.strz. Augustyna Chodzidły. Fotka wykonana 30 września 1944 roku pod Merxplas. Według wydanego w Niemczech 26 kwietnia 1946 roku Albumu 10go Pułku Strzelców Konnych A. Chodzidło był jedynym żołnierzem pułku poległym pod Merxplas. W albumie jest równiez zdjęcie fragmentu uszkodzonego pod Merxplas Cromwella (trafienie w przód kadłuba) i zdjęcie por. Jerzego Wąsowskiego. Niestety fotki są słabej jakości.PozdrowieniaWitek
Cromwell Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Napisano 4 Grudzień 2007 Panie Witku! Jestem wdzięczny za te informacje. Bardzo szkoda, że zdjęcia są tak słabej jakości. Może uda się przesłać trochę lepsze.PozdrawiamBogusław-Cromwell-Gdańsk
Cromwell Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 Witam!Chciałbym dodać, że 30 września 1944 r. zginął też ppor. Nikodem, Edward Kluz z 2 szwadronu 10. PSK. Poległ w pobliżu tzw. Mostu 4" w miejscowości Beerse (Belgia). Został pochowany na cmentarzu w Lommel. PozdrawiamCromwell-Gdańsk
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.