Skocz do zawartości

10. Pułk Strzelców Konnych - 1 PDP.

Cromwell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Rodzony brat mojego przyjaciela, st. strzelec Augustyn Chodzidło (odznaczony m.in. Krzyżem Walecznych, poległ 30 września 1944 r. pod Merxplas)) był kierowcą Cromwella w czołgu z-cy dowódcy 1. szwadronu 10. PSK por. Jerzego Wąsowskiego (poległ pod Jort 15 sierpnia 1944 r.). W skład załogi wchodzili: strzelec przedni (drugi kierowca) kpr. Stanisław Bożek, radiooperator (ładowniczy) strz. Bolesław Ciechanowicz, celowniczy (strzelec główny) kpr. Henryk Podgórski. Po śmierci por. Jerzego Wąsowskiego dowódcą czołgu został ppor. Paweł Borzemski (poległ 2 maja 1945 r.).
Może ktoś może mi pomóc uzyskać zdjęcie załogi tego czołgu.
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Bogusław-Gdańsk
  • 4 weeks later...
Napisano
Zainteresowałeś mnie tym, że ktoś w Gdańsku zna nazwisko Chodzidły. Znam jego siostrę, mieszka w Pszczynie, Mam nawet przedwojenną fotografię tej licznej rodziny. Czy masz może już jakąś fotkę załogi?
Napisano
Niestety nie widziałem takiego zdjęcia ale tak dla ścisłości i jasności na przyszłość jeśli piszesz skrótem 1 Dywizja Pancerna to pisz 1 DPanc".

Pozdrawiam

Schrek
Napisano

Cromwell, to jest najprawdopodobniej zdjęcie z pogrzebu st.strz. Augustyna Chodzidły. Fotka wykonana 30 września 1944 roku pod Merxplas. Według wydanego w Niemczech 26 kwietnia 1946 roku Albumu 10go Pułku Strzelców Konnych A. Chodzidło był jedynym żołnierzem pułku poległym pod Merxplas. W albumie jest równiez zdjęcie fragmentu uszkodzonego pod Merxplas Cromwella (trafienie w przód kadłuba) i zdjęcie por. Jerzego Wąsowskiego. Niestety fotki są słabej jakości.
Pozdrowienia
Witek

Napisano
Panie Witku! Jestem wdzięczny za te informacje. Bardzo szkoda, że zdjęcia są tak słabej jakości. Może uda się przesłać trochę lepsze.

Pozdrawiam
Bogusław-Cromwell-Gdańsk
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam!

Chciałbym dodać, że 30 września 1944 r. zginął też ppor. Nikodem, Edward Kluz z 2 szwadronu 10. PSK. Poległ w pobliżu tzw. Mostu 4" w miejscowości Beerse (Belgia). Został pochowany na cmentarzu w Lommel.

Pozdrawiam
Cromwell-Gdańsk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie