Skocz do zawartości

Pomocy proszę, I WŚ

Pyra75

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę, czy może ktoś zna na tyle historię I WŚ aby mi wskazać gdzie walczyła ( i jak się nazywała ) niemiecka jednostka wojskowa z Jarocina ?
Mój pradziadek, Józef Dostatni ze wsi Siedlemin pod Jarocinem został powołany do wojska właśnie do jednostki w Jarocinie. Wiem z przekazów rodzinnych że zginął gdzieś na froncie wschodnim, żaden dokument się nie zachował ( o ile takowy armia Pruska wysyłała )o śmierci na froncie.
Na marginesie, po Jego śmierci urodził mu się syn, też Józef, który zaginął bez wieści w czasie II WŚ. Tak historia zatoczyła koło w mej rodzinie.
Być może ktoś wie i może mi pomóc w ustaleniu jak się nazywała jednostka i gdzie walczyła, może uda mi się ( choć mniej więcej) ustalić miejsce śmierci pradziadka. Babcia moja aż do chwili śmierci czekała na wiadomość od brata i na własną rękę szukała grobu ojca, niestety nie udało się.

Dzięki bardzo za pomoc i odpowiedź, ale nic nie znalazłem. Szukam jeszcze w archiwach i księgach parafialnych, ale miejscowy proboszcz skory do pomocy nie jest, miałem nadzieję że jeśli pismo z wojska przyszło ( zaw. o śmierci) to być może ktoś się pofatygował i ksiądz wpisał do księgi.

• 3 years later...
W końcu znalazłem:
DANE OSOBOWE

nazwisko DOSTATNI
imię Józef
data śmierci 1939-09-22

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: Tytuł: Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. Żołnierze września
uczestnik walk Kampania wrześniowa 1939
przydział wojskowy 56 pp
stopień wojskowy strz.
przyczyny śmierci poległ
data śmierci 1939-09-22
miejsce śmierci w Bożej Woli
pochowany 1-MZ Nowy Dwór Maz. ul. Słowackiego.

Dzięki wszystkim za pomoc i maile z linkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie