Gość Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 Czy amunicja 9mm do MP-40 byla dokladnie taka sama jak do np. P-08?
bjar_1 Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 Była taka sama i nie była taka sama. Amunicja do MP-40 i innych pistoletów maszynowych miała tak jak amunicja do np. P-08 ten sam kaliber (9x19 Parabellum).Różnica polega na tym ,że amunicję do broni maszynowej elaborowano silniejszym ładunkiem prochowym ,co było opisane na tekturowym pudełku : Fur MP".Podobno zwykła parabelka" mogła nie wytrzymać kilku strzałów amunicją do broni maszynowej ,ale nie wiem czy to prawda.pzdrbjar_1
Gość Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 Czy poza napisem na pudełku rózniła sie wygladem? Cos mi sie przypomina ze luska była w ciemnym kolorze.
bjar_1 Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 Nie wiem ,czy czymś się różniła. Ale jak masz parabelkę" i amunicje niewiadomego pochodzenia to lepiej nie strzelaj ;))))))pzdrbjar_1
Frozzer Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 poza tym pierwszowojenna amunicja do parabelki miala sciete czubki, w ksztalcie storzka, a nie elipsoidalne,
jerzyk Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 witamużycie, wprowadzonych ze względów oszczędnościowych, łusek stalowych 9x19 do broni maszynowej wykazało, że są zbyt słabe, co prowadziło do ich częstego pękania a przez to zacinania się lub nawet uszkadzania broni. aby temu zaradzić wprowadzono łuskę o pogrubionych, w części przydennej, ściankach (oznaczenie St+). naboje scalane z taką łuską nadawały się do wszelkiej broni kalibru 9x19 z wyjątkiem Parabellum 08 – często powodowała zacięcia. W związku z tym całą produkcję łusek mosiężnych zarezerwowano dla P 08.wzmocniony ładunek miotający stosowano w amunicji dla broni maszynowej w związku z zastosowaniem lżejszego pocisku z rdzeniem z miękkiej stali (08 mE). następnie niemcy wprowadzili (jako pierwsi na świecie) jeszcze lżejszy pocisk, ze spieku żweliwnego (08 mSE) co spowodowało kolejne zwiększenie ładunku miotającego. wymiarowo amunicja jest identyczna, różni się wagą, rodzajem materiału łuski i kolorem pocisku.pozdrawiam i łączę życzenia noworoczne - jerzyk
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.