bruner0 Napisano 1 Listopad 2007 Autor Share Napisano 1 Listopad 2007 Czy ktoś stosował środki do czyszczenia monet oferowane na alledrogo?Jeśli tak jakie były efekty?Czy warto w nie inwestować ?Chodzi mi o użycie do czyszczenia tych rzadszych egzemplarzy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olied Napisano 4 Listopad 2007 Share Napisano 4 Listopad 2007 hmm a aledrogo to nic do czysczenia nie kupowalem... ja to zwykle trawie amoniakiem i szczotka i ladnie jest ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 zapomniałem dodać,że ciekawi mnie oferowany tam płyn do czyszczenia monet z miedzi i mosiądzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 5 Listopad 2007 Share Napisano 5 Listopad 2007 odradzam cvzyszczenie miedzi płynami...zwłaszcza nie sprawdzonymi....Umyj w ciepłej wodzie z detergentem (ludwik)...wysusz i w kąpiel olejową, którą mozna lekko podgrzać (do 50-70 stopni).....godzinka wystarczy...potem delikatnie przecieraj palcami monetę z olejem i wytrzyj miękką szmatką.Odradzam gotowanie monet miedzianych w oleju ze wzgledu na miejscowe odpadanie patyny (wysoka temperatura powoduje różne naprężenia metalu i patyny).Moim zdaniem najlepszy jest olej silnikowy syntetyczny.Ten z oliwek ma kwasy oraganiczne, które często powoduja że patyna staje sie szorska (bo częściowo odpada).NIE WYZBYWAJ SIĘ NIGDY PATYNY BO ZNISZCZYSZ MONETĘ JEŻELI JEST MIOEDZIANA.Z tzw. rupa" nowej nie zrobisz... :-)pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 13 Listopad 2007 Autor Share Napisano 13 Listopad 2007 Witam,wszystkie sposoby,które tu podaliście to znam,czytam forum.Chodzi mi o to czy ktoś stosował te płyny które są oferowane na alledrogo i zapewne przez sklepy? numizmatyczne.Jakie są tego efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.