Skocz do zawartości

Polscy producenci - o co tutaj chodzi?

proscan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś wyjaśnił co to za firma Elektronik System" z Chojnic. Czytałem o niej kiedyś w Newsweeku" jako przykładzie ekspansji naszej myśli technicznej na zachód. Podobno mieli jakieś olbrzymie zamówienia na 5 tys. wykrywaczy do rozmininowywania w Afryce.

Staram się śledzić rynek wykrywaczy i nie widziałem żeby ktoś na zachodzie używał tego sprzętu. Ba, nawet w Polsce nie ma chyba wielu użytkowników. Czyżby jakiś znajomy dziennikarz robił szum wokół rzemieślnika?

Niedawno natknąłem się na ich stronę w internecie (adresu nie podaję) i po zawartości tej strony można by sądzić że jest to jedna z wiodących firm na świecie w produkcji nie tylko wykrywczy (w tym magnetometry i radary !!!) ale wszelkiego sprzętu specjalistycznego !

Kurcze, czegoś jednak nie rozumiem. W ofercie są minędzy innymi wykrywacze firmy Geoscan z Puław, w każdym razie wyglądają i nazywają się prawie identycznie (Explorer S jest tutaj Explorerem 2002s). Wykrywacz WMK-3 kosztuje jednak o ok. 1tys zł drozej niz w Puławach. Koszty transportu?

Ponadto można kupić (cytat):
Wykrywacz metali Odkrywca-ELS Najnowszej generacji cyfrowy wykrywacz metali - VLF/5kHz z wyświetlaczem LCD o niespotykanych dotychczas parametrach technicznych, nie mający sobie równych pod względem zasięgu, estetyki i funkcjonalności wśród wykrywaczy produkcji polskiej. (obecnie jeszcze w opracowaniu)"

Mimo, że w opracowaniu to cena znana: 2379zł.

Do tej fimy mam jeszce jeden przytyk, ale to już w osobnym wątku.

Wiem, że niechcący robię reklamę tej fimie (dobrze czy źle, ale byle się mówiło). A może rzeczywiście są tacy dobrzy jak sami próbują nam to wmówić?

Będę wdzieczny za głosy od osób które coś więcej wiedzą o tej firmie i o ich wyrobach.

proscan

PS
Jeśli czytają mnie Panowie z Chojnic, to niech mi i innym wytłumaczą na czym polega zjawisko PHASE ANGEL" o kórym piszą na swojej stronie. Urządzenie działające w oparciu o tego Anioła fazowego" kosztuje 16000zł. Jak na anioła to chyba za tanio, co?
Napisano
Nie znam bliżej tej firmy,ale pamiętam ogłoszenia zGiełdy Samochodowej".A raczej zasięgi,bo były warte zapamiętania:moneta 1gr.-40cm. a zaięg max.400 cm.na zwykłej cewce.Wypada pogratulować.
I jeszcze jedno:nigdy w ofercie opis nie zgadzał się ze zdjęciem,zdjęcie z opisem,a całość z cennikiem.Ale może tak miało być.
Napisano
Witam! Ale ubaw... faktycznie detektory Elektronik System wyglądają identycznie co GeoScany. Ceny mają kosmiczne, ciekawy jestem ile sprzedali wykrywaczy ?! :D Każdy detektor tej firmy z opisów wynika, że jest doskonały, idealny, bez wad... : ...jest najtańszym wykrywaczem VLF dostępnym w Polsce o tak doskonałych parametrach..." (cena 1098zł, ciekawe jakie osiągi :D ) , ...nie mający sobie równych pod względem zasięgu, estetyki i funkcjonalności wśród wykrywaczy produkcji polskiej...", ...wyposażony we wszystkie funkcje wykrywaczy najwyższej klasy..." Może czas zmienić sprzęt na detektor z Chojnic?! :)))) Puściłem do nich maila z zapytaniem o osiągi i ilość sprzedanych detektorów, wyniki sondy" podam po uzyskaniu odpowiedzi :))) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
to PHASE ANGEL to jak w reklamach proszków do prania AKTYWNE CZĄSTECZKI TLENU. Do tej pory nie odgadłem, czym one są. I czy są również nieaktywne albo mało aktywne. No, ale na pewno istnieją, bo na tychże reklamach mówi o tym NAUKOWIEC ewenutalnie jest to potwierdzone w BADANIACH. A takie wykrywacze to lada dzień pojawią się pewnie w telezakupach, tam jest dla nich odpowiednie miejsce, zachwalały by je GWIAZDY-SPECJALIŚCI z big brothera.
Napisano
Witam!

Odpowiedź na mojego maila do firmy Elektronik System otrzymałem bardzo szybko. List oznajmia, iż zasięg detektora Odkrywca" w gruncie to 2.7m - 3.0m zaś w powietrzu 4m. Niestety w szczerość wypowiedzi producenta bardzo wątpię... :))) Chyba się ze mną zgodzicie? Odkrywca" jest wykrywaczem VLF, normalny talerzyk na kiju, żadna rama. Ale jaki zasięg :))) W drugiej części listu pytałem o możliwość kontaktu z użytkowanikami sprzętu Elek. Sys., odesłano mnie na stronę tejże firmy, gdzie znajdują się referencje bydgoskiej jednostki wojskowej, a także jednej z grup archeologicznych działających m.in. na terenie Afryki. Oczywiście przedstawione tam tekty zachwalają detektory :) A jakżeby inaczej? :)))
Krótkto mówiąc, coś tu śmierdzi"...

Pozdrawiam, Łukasz

P.s. (do Pana P. C., który odpisał na mój list)
Szanowny Panie! Wpierw radzę przeczytać słowniczek ortograficzny, a następnie brać się za produkcję wykrywaczy (co i tak stoi pod znakiem zapytania, budowa identyczna jak GeoScanów)... Acha, jeszcze jedno, nazwa grupy archeologów używających Waszych detektorów brzmi troszeczkę inaczej niż podana przez Pana w e-mailu.
Napisano
Takie trochę wyważanie otwartych drzwi. Prawie wszystko na ten temat zostało już ponad rok temu powiedziane w wątku: http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=8792&id_forum=1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie