proscan Napisano 29 Grudzień 2003 Autor Napisano 29 Grudzień 2003 Witam,Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś wyjaśnił co to za firma Elektronik System" z Chojnic. Czytałem o niej kiedyś w Newsweeku" jako przykładzie ekspansji naszej myśli technicznej na zachód. Podobno mieli jakieś olbrzymie zamówienia na 5 tys. wykrywaczy do rozmininowywania w Afryce. Staram się śledzić rynek wykrywaczy i nie widziałem żeby ktoś na zachodzie używał tego sprzętu. Ba, nawet w Polsce nie ma chyba wielu użytkowników. Czyżby jakiś znajomy dziennikarz robił szum wokół rzemieślnika?Niedawno natknąłem się na ich stronę w internecie (adresu nie podaję) i po zawartości tej strony można by sądzić że jest to jedna z wiodących firm na świecie w produkcji nie tylko wykrywczy (w tym magnetometry i radary !!!) ale wszelkiego sprzętu specjalistycznego !Kurcze, czegoś jednak nie rozumiem. W ofercie są minędzy innymi wykrywacze firmy Geoscan z Puław, w każdym razie wyglądają i nazywają się prawie identycznie (Explorer S jest tutaj Explorerem 2002s). Wykrywacz WMK-3 kosztuje jednak o ok. 1tys zł drozej niz w Puławach. Koszty transportu?Ponadto można kupić (cytat):Wykrywacz metali Odkrywca-ELS Najnowszej generacji cyfrowy wykrywacz metali - VLF/5kHz z wyświetlaczem LCD o niespotykanych dotychczas parametrach technicznych, nie mający sobie równych pod względem zasięgu, estetyki i funkcjonalności wśród wykrywaczy produkcji polskiej. (obecnie jeszcze w opracowaniu)"Mimo, że w opracowaniu to cena znana: 2379zł.Do tej fimy mam jeszce jeden przytyk, ale to już w osobnym wątku.Wiem, że niechcący robię reklamę tej fimie (dobrze czy źle, ale byle się mówiło). A może rzeczywiście są tacy dobrzy jak sami próbują nam to wmówić?Będę wdzieczny za głosy od osób które coś więcej wiedzą o tej firmie i o ich wyrobach.proscanPSJeśli czytają mnie Panowie z Chojnic, to niech mi i innym wytłumaczą na czym polega zjawisko PHASE ANGEL" o kórym piszą na swojej stronie. Urządzenie działające w oparciu o tego Anioła fazowego" kosztuje 16000zł. Jak na anioła to chyba za tanio, co?
wicja1 Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Nie znam bliżej tej firmy,ale pamiętam ogłoszenia zGiełdy Samochodowej".A raczej zasięgi,bo były warte zapamiętania:moneta 1gr.-40cm. a zaięg max.400 cm.na zwykłej cewce.Wypada pogratulować.I jeszcze jedno:nigdy w ofercie opis nie zgadzał się ze zdjęciem,zdjęcie z opisem,a całość z cennikiem.Ale może tak miało być.
Łukasz Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Witam! Ale ubaw... faktycznie detektory Elektronik System wyglądają identycznie co GeoScany. Ceny mają kosmiczne, ciekawy jestem ile sprzedali wykrywaczy ?! :D Każdy detektor tej firmy z opisów wynika, że jest doskonały, idealny, bez wad... : ...jest najtańszym wykrywaczem VLF dostępnym w Polsce o tak doskonałych parametrach..." (cena 1098zł, ciekawe jakie osiągi :D ) , ...nie mający sobie równych pod względem zasięgu, estetyki i funkcjonalności wśród wykrywaczy produkcji polskiej...", ...wyposażony we wszystkie funkcje wykrywaczy najwyższej klasy..." Może czas zmienić sprzęt na detektor z Chojnic?! :)))) Puściłem do nich maila z zapytaniem o osiągi i ilość sprzedanych detektorów, wyniki sondy" podam po uzyskaniu odpowiedzi :))) Pozdrawiam, Łukasz
random Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 to PHASE ANGEL to jak w reklamach proszków do prania AKTYWNE CZĄSTECZKI TLENU. Do tej pory nie odgadłem, czym one są. I czy są również nieaktywne albo mało aktywne. No, ale na pewno istnieją, bo na tychże reklamach mówi o tym NAUKOWIEC ewenutalnie jest to potwierdzone w BADANIACH. A takie wykrywacze to lada dzień pojawią się pewnie w telezakupach, tam jest dla nich odpowiednie miejsce, zachwalały by je GWIAZDY-SPECJALIŚCI z big brothera.
Łukasz Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Witam! Odpowiedź na mojego maila do firmy Elektronik System otrzymałem bardzo szybko. List oznajmia, iż zasięg detektora Odkrywca" w gruncie to 2.7m - 3.0m zaś w powietrzu 4m. Niestety w szczerość wypowiedzi producenta bardzo wątpię... :))) Chyba się ze mną zgodzicie? Odkrywca" jest wykrywaczem VLF, normalny talerzyk na kiju, żadna rama. Ale jaki zasięg :))) W drugiej części listu pytałem o możliwość kontaktu z użytkowanikami sprzętu Elek. Sys., odesłano mnie na stronę tejże firmy, gdzie znajdują się referencje bydgoskiej jednostki wojskowej, a także jednej z grup archeologicznych działających m.in. na terenie Afryki. Oczywiście przedstawione tam tekty zachwalają detektory :) A jakżeby inaczej? :)))Krótkto mówiąc, coś tu śmierdzi"...Pozdrawiam, ŁukaszP.s. (do Pana P. C., który odpisał na mój list) Szanowny Panie! Wpierw radzę przeczytać słowniczek ortograficzny, a następnie brać się za produkcję wykrywaczy (co i tak stoi pod znakiem zapytania, budowa identyczna jak GeoScanów)... Acha, jeszcze jedno, nazwa grupy archeologów używających Waszych detektorów brzmi troszeczkę inaczej niż podana przez Pana w e-mailu.
Gość Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Takie trochę wyważanie otwartych drzwi. Prawie wszystko na ten temat zostało już ponad rok temu powiedziane w wątku: http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=8792&id_forum=1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.