Aikikai Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 WitamInteresuje mnie warta honorowa przy Grobie Nieznanego Żołnierza, oczywiście w Warszawie. Jestem ciekaw na jakich zasadach wybierani są do niej żołnierze. -Czy muszą spełnić jakieś specjalne warunki. -Czy może jest to rozpatrywane na zasadzie zgłoszeń - ochotników? -Czy MONowscy studenci WATu mogą pełnić taką wartę? Jak długo trwa jedna zmiana?Pozdrawiam :DAikikai
wędrowiec Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Witaj.Nie potrafię dokładnie Ci odpowiedzieć jak dzisiaj to dokładnie to wygląda ,ale w czasach kiedy ja służyłem w woju to wartę przed Grobem Nieznanego Zołnierza trzymała Kompania Reprezentacyjna Wojska Polskiego.Nie wiem jak często to się odbywało ale do wart przed GNZ swoje pododziały wystawiały poszczególne rodzaje sił zbrojnych.Brałem udział w przygotowaniach i odprawie wart.Z pododdziału liczącego kilkudziesięciu żołnierzy do warty przed Grobem Nieznanego Zołnierza występowało dwoje żołnierzy.Było to dwóch najwyższych zołnierzy którzy maszerowali w pierwszej czwórce.Ja ze swoim wzrostem 177 cm łapałem sie do ostatniej czwórki pododziału.Przygotowania zajęły sporo czasu,trzeba było opanować w sposób perfekcyjny musztrę.Chyba na tydzień przed terminem mieliśmy wspólne ćwiczenia z kompanią reprezentacyjną aby zgrać pododdziały,dostaliśmy też buty nabijane stalowymi gwoździami Odprawa wart i defilada pododdziałów wypadła super więc wszyscy dostali po pięć dni urlopu nagrodowego. Naprawdeę super sprawa,niezapomniane przeżycia pozostające w pamięci do końca życia. Pozdrawiam.
Aikikai Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 A w jakiej jednostce służyłeś?
wędrowiec Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 służyłem w wielu jednostkach a ta z którą brałem udział w odprawie wart mieściła sie w Mińsku Mazowieckim,było to dobre ćwierć wieku temu.
Wiesław Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 polecam stronę: http://www.brepr.wp.mil.pl/historia.html a w niej min: Po wojnie do stołecznej Komendy Garnizonu przydzielony zostaje batalion fizylierek, do obowiązków którego należało pełnienie warty honorowej przy Grobie Nieznanego Żołnierza. W 1954 roku sformowana zostaje Kompania Reprezentacyjna WP. Żołnierze podczas oficjalnych uroczystości ubrani byli w mundury zapinane pod szyją, okrągłe czapki garnizonowe z czerwonymi otokami, długie buty, a uzbrojenie stanowiły karabiny AWT z nasadzonymi bagnetami i brązowe ładownice. W 1969 roku z istniejącej dotychczas jednej kompanii powstają dwie: Kompania Reprezentacyjna WP i Kompania Wart Honorowych. Pierwsza była przeznaczona do wykonywania zadań reprezentacyjnych w czasie uroczystości państwowych i wojskowych, druga do pełnienia wart honorowych przy Grobie Nieznanego Żołnierza. W 1973 roku wprowadzono w Kompanii Reprezentacyjnej umundurowanie trzech rodzajów wojsk /lądowych, lotniczych, marynarki wojennej/ a od 17 stycznia 1982 roku wprowadzona zostaje na umundurowanie Kompanii Reprezentacyjnej tradycyjna polska rogatywka. W 1981 roku z Kompanii Wart Honorowych utworzona zostaje 2 Kompania Reprezentacyjna WP. Od 1991 roku rozkazem Szefa Sztabu Generalnego WP powołana została 3. Kompania Reprezentacyjna WP. Kompanie te wraz z orkiestrą do końca 2000 r. wykonywały zadania w ramach Komendy Garnizonu m. st. Warszawy. Od 1 stycznia 2001 r. funkcjonuje Batalion Reprezentacyjny Wojska Polskiego, który w uroczystościach najwyższej rangi reprezentuje Wojska Lądowe, Siły Powietrzne i Marynarkę Wojenną."
d007 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Akurat tak się składa, że mam kolegę, który całkiem niedawno służył w KRWP (Kompania Reprezentacyjna WP). Wartę honorową przy grobie NŻ pełnią żołnierze służby zasadniczej KRWP. Zmiana trwa 2 godziny z czego 1 godzina to stanie przy grobie na warcie a druga godzina to ubieranie się i dojście na posterunek. Warta jest honorowa, nie można pod żadnym pozorem upuścić posterunku, natomiast żołnierze mogą interweniować w sytuacji przypadków bezczeszczenia Grobu.Warunkami dostania się do KRWP jest przede wszystkim dobra prezencja zewnętrzna czyli wysoki wzrost i w miarę przystojna facjata. Oczywiście sportowa sylwetka. Trzeba się liczyć z ewentualnymi uszczerbkami na zdrowiu jakie się wynosi z tej służby ( pozrywane, uszkodzone ścięgna, kłopoty z kręgosłupem, stawami itp) Musztra jest drakońska. KRWP dysponuje trzema rodzajami umundurowania, tak więc lotnicy i marynarze to też KRWP. Każdy żołnierz KRWP ma do dyspozycji przynajmniej 3 rodzaje umundurowania.Pozdrawiam d007
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.