Fritz Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 Witam serdecznie po raz pierwszy na tym forum. Pewnego dnia udałem się na strych do pewnej starszej pani. Po kilkunastu minutach gorączkowych poszukiwań trafiło mi się takie oto cacko. Obejrzałem ją dokładnie i nie znalazłem żadnego napisu, emblematu, niczegokolwiek co mogłoby wskazywać na to co to za lornetka. Mam pytanie do was koledzy czy możecie mi w jakiś sposób pomóc, chodzi mi o jakieś wskazówki na temat tej lornetki, co to za lornetka, z jakiego roku pchodzi i w jakiej armii była używana. Za kazdą pomoc będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie!
saper132 Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 według mnie jest to niemiecka lornetka
huk 100 Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 a gdzie ten strych ??? gratulacje -pozdro
Fritz Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 Też wydawało mi się, że może to być niemiecka lornetka ale nie byłem pewny. czekam na dalsze info. Wielkie dzięki koledzy!
jaco25 Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 witam,oglądałem kiedyś bardzo podobną,na pokrętle ostrości powinny być napisy
Igomas Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 na poczatku myslalem, ze to stara lornetka teatralna.Jednak nastepne zdjecia wzbudzily moje watpliwosci. Ta napa na pokrowcu, i ten charakterystyczny emblamat. Kiedys znalazlem takie same napy, tylko mniejsze. Jakis czas pozniej, zupelnie niechacy, ogladajac u znajomego fanty trafilem na niemiecka manierke w pokrowcu- a wlasnie przy pokrowcu byly identyczne zapiecia. Pozdrawiam Igomas
Fritz Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Na pokrętle ostrości nie ma żadnych napisów, oglądałem ją nawet przez lupe i kompletnie nic nie dostrzegłem.
lars Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Witam. Mam bardzo podobna lornetke tylko w gorszym stanie. Na pierwszy rzut oka rozni sie pokretlem. Moje jest szersze. Po rozsunieciu okularow widac napis verbessertes armee glas" (foto3)może ktos przy okazji przetlumaczy. Drugi napis jest na tym elemencie łaczacym okulary, po jednej stronie R TREUER" po drugiej BERLIN" (foto4) To pewnie jest wytwórca. Pozdrawiam
adorin Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Verbessertes armee glass" = po/ulepszone szkło wojskowe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.