Skocz do zawartości

konserwacja wieży Pantery ze Szczecina

herring

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich,

Interesuje mnie Wasza opinia nt. obecnego stanu konserwacji tej unikalnej wieży. W momencie wydobycia była jedyną wieżą z tak dobrze zachowanym wyposażeniem wewnętrznym (oczywiście mówię tylko o wersji fortecznej). Wg mnie sprawa wygląda tak:

PLUSY:
- wyciągnięto ją z ziemi i wstawiono za ogrodzenie, przez co nie jest dostepna dla złomiarzy i łowców pamiątek;
- niektóre istniejące otwory zasklepiono blachą, przez co od góry woda nie wlewa się do środka

MINUSY:
- zdarto poprzez piaskowanie orginalną farbę, przez co nie do odtworzenia jast orginalne malowanie,
- pomalowana jest tylko z zewnątrz, w środku sa resztki błota, rdzy, na to wszystko położono farbę, w środku w ogóle nie jest zabezpieczona przed rdzewieniem.
- kołyska armaty jest pogięta, nie podjęto zadnych działań w celu konserwacji mechanizmów (wszystko jest skręcone i sobie rdzewieje)
- nie zabezpieczono w żaden sposób elementów z cienkich blach i resztek instalacji - blachy się sypią, pozrywane kable wiszą

NIEWIADOME:
- czy jest gdzieś składowane usunięte wyposażenie? (była wydobyta z reliktami mocowania podłogi i z blachą podstawy)
- czy jest zrobiona dokumentacja nt tego wyposażenia?

Podsumowując, nie wiem czy bilans zysków i strat jest po stronie instytucji zajmujacych sie dziś tym obiektem. Przeciez jeszcze trochę poleży w Czarnym i będzie z tego tylko posta skorupka w kolorach BRDM (bo pomalowali go współczesnymi farbami używanymi do współcześnie remontowanych pojazdów pancernych)

Może to jest tak, że nawet jak cos jest własnościa Panstwa Polskiego, to wcale nie gwarantuje to dobrego traktowania zabytku.

Czy można ze względu zaprzestanie niszczenia tego zabytku odebrac ten zabytek Państwu i przekazać np. jakiemuś stowarzyszeniu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie