Skocz do zawartości

Dotyczy zapalników W.Z.G.R.31 i polskich granatów ręcznych.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie -> dlaczego gwint zapalnika W.Z.G.R.31 do polskiego przedwojennego granatu zaczepnego albo obronnego nie pasuje do gwintu w skorupie granatu?
Mam 3 puste skorupy i gwint jest wiekszy niz przy zapalniku.
Dlaczego tak jest? Chodziło o to ,żeby gwint zapalnika okręcić paskiem materiału (tak jak ja to zrobiłem) aby zapalnik pasował do granatu? :)

bjar_1
Napisano
witam,
proponuję sprawdzic wpierw czy masz wersję granatu zaczepnego aby na pewno bez tulei wewnętrznej , czy może po prostu została ona wykręcona i dla tego gwint zapalnika jest za mały w stosunku do gwintu skorupy...... podobnie sądze że masz skorupy odronniaków z wykrenconymi tulejami ......

PZDR PATRON
Napisano
polskie granaty obronne mają wkręcone aluminiowe tuleje ochronne do zapalników , czyli : po pierwsze jest skorupa, potem jest w nią wkręcona tuleja ,a w tuleję dopiero jest wkręcany zapalnik z ołowianym gwintem. jeśli granat był pozbawiany materiału przez wykręcenie tulei , to masz skorupy w których brakuje tulejek i dla tego gwint zapalnika jest mniejszej średnicy niż gwint w skorupie. Tak mniej więcej (maksymalnie) o jakieś półtora milimetra powinno się to różnić ....

PZDR PATRON
Napisano
Aha ,to teraz jest wszystko jasne :) Skorupy faktycznie nie mają aluminiowych tulei i dlatego gwint zapalnika jest mniejszy od gwintu w skorupie granatu.
A ma może ktoś fotkę takiej tulei?

pzdr

bjar_1
Napisano
Nikt raczej nie będzie miał fotki takiej tulejki ponieważ z racji tego że materiał z jakiego jest wykonana jest bardzo miekki po wkręceniu w skorupę idealnie dopasowywał się do gwintu w odlewie , i zakleszczał się dodatkowo po wkreceniu zapalnika.....
Nigdy nie znajdziesz polskiego granatu pozbawionego materiału przez wykręcenie tuleii bez jej zniszczenia - pogięcia. Raczej nie liczył bym na zdjęcie takiej tulejki .

PZDR PATRON

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie