michal123456789 Napisano 20 Październik 2007 Autor Share Napisano 20 Październik 2007 Tak jak w temacie :) prosze o pomoc i o szybka odp.Chodzi mi oczywiscie o warty uwagi i w miare tani sposob oczyszczania metali :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper132 Napisano 20 Październik 2007 Share Napisano 20 Październik 2007 elektroliza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ados2 Napisano 20 Październik 2007 Share Napisano 20 Październik 2007 jeżeli chodzi o tani to woda, szczotka druciana i płyn do naczyń :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 a nie bd.dlaej rdzewialo? jak tak to czym zabezpieczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 zeby zabezpieczyc przed rdzewieniem moszisz odciac doplyw od powietrza, nie dotykac rekoma, aby uniknac plam na metalu np na bagnetach,jedni wycieraja do sucha i zostawiaja inni kombinuja z preparatami z elektroniki ktore po wyschnieciu daja dodatkowa poklowe, ktora lawto zetrzec.nie ma idealnej metody, albo zamykasz na cztery sposty i zabezpieczasz przed wilgocia, albo chemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 ok.rhx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rahirha Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 Cześć. Tani sposób to moczenie w occie 10 % ( niektórzy trochę rozcieńczają ), następnie szczotka stalowa, i woda z proszkiem lub płynem do prania i tak do skutku. nalezisko" oczyszczone, zabezpieczamy- 1 smarujemy oliwką dla dzieci ( sprawdzałem działa i nie śmierdzi) 2. natłuszczamy innym olejem. 3. pokrywamy miksturą z rozpuszczonej w benzynie ekstrakcyjnej parafinie. 4. lakierujemy 5. pokrywamy Farbą 6 używamy innych środków specjalistycznych. Sposób konserwacji zależy od ciebie i co to ma być i do czego. Taniej sie pewnie nie da( chyba, że porada Ados2).Pozdrawiam i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 22 Październik 2007 Share Napisano 22 Październik 2007 WitamZ preparatów do zabezpieczania polecam AT 44 jest to coś w rodzaju oliwki z teflonem w spreyu.Dobrze zabezpiecza,tworzy cienką powłoke,nie przyciąga kurzu i ma nawet dość przyjemny zapach jak na środek chemiczny :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 OCET TO TRAWIENIE - NISZCZENIE!!!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Ja polecam różnej maści szczotki druciane. Stalowe, mosiężne, na wiertarkę i ręczne, oraz różnej grubości papier ścierny. Wszystko oczywiście trzeba używać z głową i cierpliwością.Mam też pytanie do kol Steinara:Ten preparat AT44 zostawia jakieś widoczne ślady na fantach i czy łatwo się go pozbyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Papier ścierny zwykle bardziej szkodzi jak pomaga. Rysuje i nadaje się jedynie czasami przy czyszczeniu pod farbe.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Ale czasami jest tak, że ma się wybór, albo trochę porysować albo zostawić rdze.Można też sprobować wodnego papieru, tylko w tym przypadku czyści się na lustro", co w niektórych przypadkach jest niepożądane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 WitamCo do pytania.AT44 nie zostawia śladów.Najpierw spryskuję a potem delikatnie ściereczką rozprowadzam.Co do usunięcia go nie ma żadnych problemów.Jest to środek który z powodzeniem stosuję w pracy przy urządzeniach elektrycznych typu rozdzielnie,styczniki,elementy automatyki itp.Znakomicie konserwuje w/w urządzenia gdzie ich sprawność jest bardzo ważna(instalacje produkcyjne ORLEN)Myślę że Przy konserwacji militarki itp.napewno sie przyda.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Witam ponownieCo do papieru ściernego.Kto ma dostęp do zakładu blacharsko-lakierniczego może użyć maszynki do docierania szpachli wystarczy nałożyć tylko odpowiedni krążek papieru ściernego w zależności jak dużo chcemy zedrzeć.Wspaniała sprawa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Ciężko taki środek dostać i czy jest bardzo drogi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 WitamNigdy za niego nie płaciłem ;)Ale jako dystrybytor występuje warszawska firma.Tu masz link do nich:http://www.ct-card.pl/index.htmW katalogu produktów masz więcej tego typu rzeczyAT 44 jest pod nr.7Możesz poczytać opisy bardziej fachowe.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Jesli wiem , że czegos nie zepsuje to biore zawsze szczotke na wiertarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 To jeszcze jedno pytanko co do tego at44:czy przedmiot po użyciu jest łusty" i czy dotykanie rękami powoduje ścieranie (zakładam, że jakieś na pewno, ale czy dotknę raz i znowu trzeba nakładać)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Jest tłusty przez jakieś 2 godziny.Póżniej tworzy sie jakby powłoka teflonowa.Ładnie śię świeci.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Steinar masz może jakiś fant pokryty tym cudem?? Jak tak to wielka prośba o fotkę. Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 WitamNie wiem czy bedzie cos widać,ale jak coś to proszę. Tak na marginesie zaznaczam że granat jest pozbawiony wszystkiego co stanowiłoby zagrożenie.Więc proszę się nie podpalać i nie straszyć mnie służbami.To tak ogólnie. :)[url=http://img251.imageshack.us/my.php?image=canon017by1.jpg][img=http://img251.imageshack.us/imgPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 24 Październik 2007 Autor Share Napisano 24 Październik 2007 Widze ze sie niezla dyskusja zrobila w moim temaciku :P :) ja juz odp.dostalem wiec dziekuje i pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Choroba,nie wlazło chyba.Jeszcze raz.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/622f35da12300acc.htmlPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 No ładnie się świecą:)))ale w sumie nie jest aż tak źle jak myślałem, chociaż macik byłby lepszy. Dzięki za pomoc ja także uzyskałem wszystkie odpowiedzi podczepiając się pod ten temacik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac3 Napisano 1 Listopad 2007 Share Napisano 1 Listopad 2007 Witam!Wyleciało mi z głowy ale jest taki środek, który używają do konserwacji żelaza w muzeach. Zostawia niestety czarną barwę na przedmiocie ale podobno jest skuteczny. Czy ktoś może pamięta jego nazwę? Coś jakby na k" lub h". Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.