to17071990 Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 No właśnie.......... I wszystko jasne.Jeszcze jedno a propos Korczyna. Dowiedziałem sie dzisiaj ,że znajduje sie tam jakiś pamiątkowy budynek w którym urzędował marszałek Piłsudzki podczas walk w czasie I wojny światowej.Słyszałem także , że jest w strasznie opłakanym stanie. Może ktoś wie coś o tym.Może ktoś wiecej wie o działaniach I wojennych w rym rejonie?
Szturman88 Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 Witam Pierwsza Wojna w Nowym Korczynie to walki Legionów z Rosjanami stoczonych we wrześniu 1914r.W nocy z 16 na 17 września opanowali N. Korczyn bez wystrzału.Walki trwały do 23 września w okolicach Nowego Korzcyna straty były duze : poległo 19 legionistów ,a 20 zostało rannych.Rosjanie w odwecie za poniesione straty podpalili pałac w Czarkowych.W Czarkowych powstał pomnik i cmentarz sa tam pochowani żołnierze AK ,legionisci i żołnierze 11 Pułku Piechoty z Tarnowskich Gór.Odsłonięcie pomnikaodbyło się 23 września 1928roku w obecnosci przezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego.I jeszcze można zwiedzać cmentarz Rosyjsko Austryjacki pochowano tam ok 1500 żołnierzy pamiętam jak jeszcze w latach 80 był tak zarosnięty ze nie było go widać z drogi.Pozdrawiam
to17071990 Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 A czy wiesz coś o domu gdzie urzędował Piłsudski?Opowiadal mi o nim pan z Muzeum Ziemi Buskiej i właśnie nadmienil ten straszny stan.Może jakieś zdjęcia?
Szturman88 Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Witam tak po prawdzie to specjalnie to ja się nie oriętuje gdzie a raczej w którym miejscu stacjonował Piułsudski co prawda jest tam jeden taki dom bardzo zaniedbany.Jest on związany z historią o św Kindze był tam podobno szpital dla ubogich.Może ten budynek jest też związany z Marszałkiem ale tego to nie wiem jedyne co moge powiedzieć to że rzeczywiście jest w opłakanym stanie.Fotek nie mam bo mnie ten budynek specjalnie nie interesował.I jeszcze sprawa zdjęć dla 17071990 postaram ci sie przesłać kilka fotek narazie mam bałagan nie do opanowania.pOZDRAWIAM
to17071990 Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 A czy mógłbys kolego Szturman powiedzieć , gdzie w okolicy Korczyna są cmentarze I wojenne? Pamietam ,że byłem koło takiej mogiły (kopca) I wojennego na rajdzie w VI klasie podtawówki , ale nie pamietam, wiem tylko że blisko Korczyna. Gdzie to mogło być?
Szturman88 Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Witam to pewno chodzi o cmentarz w Uciskowie jest to w kierunku na Busko Zdrój jakies 3 km od Korczyna.Pozdrawiam
Szturman88 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Witam i jeszcze jedna ciekawostka znalazłem w okolicach Nowego Korczyna a właściwie na Górze Winiarskiej część pocisku a właściwie mechanizm zapalnika już po detonacji pierścienie nieruchome.Ale jest pewność 99 % że ten pocisk był produkcji Tureckiej.Pozdrawiam
to17071990 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Mysląc logicznie odpowiem ci tak: Turcja weszła w sklad porozumienia Państw Centralnych (w ktorym były Austro-Węgry) walczących z Ententa (w tym min. z Rosja).Na terenach opisanych przez ciebie walczyły wojska rosyjskie z austro-węgierskimi . Dąże do tego że koalicjanci mogli wspomagać sie dostawami broni bądź żołnierze carscy mogli tą broń przejąć na wrogach.Mysle ,że ci wytłumaczyłem.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.