Skocz do zawartości
  • 0

hełm M18 czy coś innego?

Dirty Harry

Pytanie

Napisano

Witam. Chciałbym zidentyfikować hełm znaleziony koło Solca nad Wisłą. Dla mnie wygląda jak M18 ale ma tylko 2 nity stałe(cofnięte nieco do tyłu za óżki") na których mocuje się obejmę fasunku i uchwyty do mocowania paska. Wewnątrz dzwonu bicia: jakieś nieczytelne litery czy cyfry i wizerunek kroczącego na czterech łapach niedźwiedzia(może nosorożca:-)? Dołączam foto omawianego obiektu. Czy to hełm niemiecki czy ck? Z góry dzięki za pomoc w identyfikacji.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym zidentyfikować hełm znaleziony koło Solca nad Wisłą. Dla mnie wygląda jak M18 ale ma tylko 2 nity stałe(cofnięte nieco do tyłu za óżki") na których mocuje się obejmę fasunku i uchwyty do mocowania paska. Wewnątrz dzwonu bicia: jakieś nieczytelne litery czy cyfry i wizerunek kroczącego na czterech łapach niedźwiedzia(może nosorożca:-)? Dołączam foto omawianego obiektu. Czy to hełm niemiecki czy ck? Z góry dzięki za pomoc w identyfikacji.

Napisano
Dzięki tak podejrzewałem że to austryjacki. Może ktoś wie czy był używany w czasie drugiej wojny światowej? Przez jakie armie i w jakich barwach (prosze o kolor w skali RAL bo jestem daltonistą:-).
Napisano
Hełmy tego typu byłu używane w czasch drugiej wojny światowej.
W poczatkowych latach wojny uzywano ich w artylerii , zas od 1944 z magazynów wyciagano wszystkie hełmy , więc używane były przez jednostki Wh i SS.
Napisano
kolego nie wiem czy był używany w okresie 2 WŚ, ale w rejonie Solca nad Wisłą(a dokładnie w Kłudziu- tam gdzie prom), był wybudowany bunkier gdzieś na skarpie' który wchodził w skład umocnień z okresu 1 WŚ , które ciągnęły się gdzieś od Świerży
do Zawichostu-nazywało to się pas umocnień środkowej Wisły, czy jakoś tak-może to jakoś z tym twoim hełmem jest związane.

pozdrawiam!
Napisano
W tym bunkrze w czasie II w.ś. stacjonowali Węgrzy, którzy obsadzali linię Wisły w regionie. Armia węgierska odziedziczyła znaczną część uzbrojenia po armii austro-węgierskiej, więć hełm ten był prawdopodobnie używany przez jakiegoś Węgra. Niedaleko Solca toczyły się również walki w czasie I w.ś., więc hełm mógł być używany i wcześniej.Mieszkam niedaleko Solca. Ty Dirty Harry też jesteś z okolicy? Ciekawy byłby taki regionalny fancik... To wykop? W jakim stanie blacha?

pozdrawiam-sigismundus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie