Jasiek Matacz Napisano 9 Październik 2007 Autor Share Napisano 9 Październik 2007 Witam!No właśnie, dużo się mówi o czyszczeniu przedmiotu, ale bardzo mało albo w ogóle o konserwacji zapobiegającej ponownej rdzy. Więc mam pytanie, jak zakonserwować już wyczyszczony żelazny przedmiot? Słyszałem że moczenie kilka tygodni w ropie może coś dać, co sądzicie i czy znacie takie i podobne sposoby?Pozdrawiam!Jasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 9 Październik 2007 Share Napisano 9 Październik 2007 Po takiej kąpieli metal ciemnieje. Zależy co chcesz konserwować bo niektórym rzeczom nie pasuje przyciemnianie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Matacz Napisano 9 Październik 2007 Autor Share Napisano 9 Październik 2007 Witam!To jest ogólne pytanie, np. teraz chcę zakonserwować czubek(oczywiście bez prochu ani żadnych innych materiałów niebezpiecznych) od łuski. A jakie inne skuteczne metody znasz/znacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Matacz Napisano 9 Październik 2007 Autor Share Napisano 9 Październik 2007 Problem w tym że nie da rady tego pocisku doczyścić ponieważ z tyłu znajduje się rozerwany metal po eksplozji którego potraktowałem już i Fosolem(Marny efekt bo w większość tych drobnych miejsc druciakiem nie dojdziesz) i elektrolizą(dalej zostały fragmenty rdzy) może znacie coś czym dało by się to doczyścić lub coś czym pomimo wystąpienia rdzy można zatrzymać jej rozwój, jeśli nie to zostaje tylko ucięcie tego poszarpanego końca, ale to chyba zbrodnia...P.S Oglądając na Discovery program Wheels Dealers"(czy coś takiego, w każdym razie o odnawianiu samochodów) zobaczyłem że używają jakiegoś cudownego preparatu co rdze w czysty metal zamienia, nie wiecie co to może być? Bo wyniki w programie wyglądają obiecująco... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Matacz Napisano 9 Październik 2007 Autor Share Napisano 9 Październik 2007 Zapomniałem o zdjęciu, a tu się nie da edytować postów:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Powtórz elektrolizę, ewentualnie stalową szczotką przeleć z ręki. Do metalu doczyścisz stalową wełną. Na koniec kulka wosku pszczelego, rozpuść w benzynie i bardzo dokładnie pokryj fanta. Uciąć to można deskę ... Co do P.S Oglądając na Discovery program "Wheels Dealers(czy coś takiego, w każdym razie o odnawianiu samochodów) zobaczyłem że używają jakiegoś cudownego preparatu co rdze w czysty metal zamienia, nie wiecie co to może być? Bo wyniki w programie wyglądają obiecująco...",to w TV montaż czyni cuda, a ceny takich preparatów do obiecujących nie należą. No i pozostaje pytanie czy nie powodują wżerów.Fosol zostaw sobie do odrdzewiania płotu. Pozdrawiam. KaktuS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebelwerfer Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Witam!Jeśli chcesz to zakonserwować benzyną lakową i parafiną to w następujących proporcjach: 100 g benzyny zmieszaj z 30 g parafiny.Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 można też parafiną na ciepło - wtedy eliminujesz smrodek lakówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 a do tego fant musi byc idealnie suchy ( można suszarką go potraktować) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Matacz Napisano 10 Październik 2007 Autor Share Napisano 10 Październik 2007 Dziękuję za tyle pomysłów, nie wiem który najlepszy więc jeszcze się w nie wgłębienie. Co do doczyszczenia do końca, przedmiot był już parę razy w elektrolizie, tylko teraz roztwór zaczął się zabarwiać na czarno zamiast na rudo od rdzy więc skończyłem ją bo chemiczka straszyła że elektroliza zabiera jony więc metalu ubywa. Co w o tym myślicie? Parafina na ciepło- Rozumiem że fant musi być idealnie suchy przed włożeniem do parafiny, a nie żeby go suszyć bo wyjęciu z niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 nie trzeba wkładać w parafinę tylko poprostu natrzeć gorącą roztopioną świecą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.