Skocz do zawartości

Jak konserwować po wyczyszczeniu? Chodzi o żelazo

Jasiek Matacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
No właśnie, dużo się mówi o czyszczeniu przedmiotu, ale bardzo mało albo w ogóle o konserwacji zapobiegającej ponownej rdzy. Więc mam pytanie, jak zakonserwować już wyczyszczony żelazny przedmiot? Słyszałem że moczenie kilka tygodni w ropie może coś dać, co sądzicie i czy znacie takie i podobne sposoby?
Pozdrawiam!
Jasiek

Problem w tym że nie da rady tego pocisku doczyścić ponieważ z tyłu znajduje się rozerwany metal po eksplozji którego potraktowałem już i Fosolem(Marny efekt bo w większość tych drobnych miejsc druciakiem nie dojdziesz) i elektrolizą(dalej zostały fragmenty rdzy) może znacie coś czym dało by się to doczyścić lub coś czym pomimo wystąpienia rdzy można zatrzymać jej rozwój, jeśli nie to zostaje tylko ucięcie tego poszarpanego końca, ale to chyba zbrodnia...

P.S Oglądając na Discovery program Wheels Dealers"(czy coś takiego, w każdym razie o odnawianiu samochodów) zobaczyłem że używają jakiegoś cudownego preparatu co rdze w czysty metal zamienia, nie wiecie co to może być? Bo wyniki w programie wyglądają obiecująco...

Powtórz elektrolizę, ewentualnie stalową szczotką przeleć z ręki. Do metalu doczyścisz stalową wełną. Na koniec kulka wosku pszczelego, rozpuść w benzynie i bardzo dokładnie pokryj fanta.
Uciąć to można deskę ...
Co do P.S Oglądając na Discovery program "Wheels Dealers(czy coś takiego, w każdym razie o odnawianiu samochodów) zobaczyłem że używają jakiegoś cudownego preparatu co rdze w czysty metal zamienia, nie wiecie co to może być? Bo wyniki w programie wyglądają obiecująco..."
,to w TV montaż czyni cuda, a ceny takich preparatów do obiecujących nie należą. No i pozostaje pytanie czy nie powodują wżerów.
Fosol zostaw sobie do odrdzewiania płotu. Pozdrawiam. KaktuS.

Dziękuję za tyle pomysłów, nie wiem który najlepszy więc jeszcze się w nie wgłębienie. Co do doczyszczenia do końca, przedmiot był już parę razy w elektrolizie, tylko teraz roztwór zaczął się zabarwiać na czarno zamiast na rudo od rdzy więc skończyłem ją bo chemiczka straszyła że elektroliza zabiera jony więc metalu ubywa. Co w o tym myślicie?

Parafina na ciepło- Rozumiem że fant musi być idealnie suchy przed włożeniem do parafiny, a nie żeby go suszyć bo wyjęciu z niej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie