Skocz do zawartości

Haubiczny 152mm lub 155mm w ziemi

kjfg

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejsze znalezisko,ale zostało w ziemi. Coś takiego bez czubka. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć, czy zapalnik był tylko wkręcany od przodu, czy w tego typu pociskach był jeszcze wewnątrz? Długość 47 cm kaliber 152-155 mm w dolnej części dwa pierścienie mosiężne.

Dzięki za info, zdaję sobię sprawę z jego mocy wybuchu więc tylko kilka fotek i na tym koniec.
Wiem tylko, że znalazł się w tym miejscu na skutek wysadzenia pryzmy amunicji po zakończonej wojnie w 45r. blachy z pocisków 75mm porozrzucało w dużym promieniu. Dla przykładu na zdjęciu spłonka powiginana w bardzo finezyjny wzorek. Super gadzet na biurko

To jest druga strona tego denka ze spłonką według mnie 75mm. Te ciekawe kształty uzyskała na skutek wysadzenia stery amunicji zaraz po wojnie. Ciekawe jest to że pogiętych i pokręconych kawałków nawet znacznych rozmiarów blach z dużych łusek jest bardzo dużo, a nie ma denek. To ze zdjęcia jest jedynym jakie znalazłem
Co do hałbicznego 40 kg-wego cacka Już zajeli się nim saperzy. Nikomu nie zrobi krzywdy

Pocisk na 1 zdjęciu wygląda mi na rosyjski.Kiedyś masowo znajdowałem porzucone przez kopaczy takie pociski całkowicie puste.Ten na zdjęciu nie posiada czepca balistycznego.Zapalnik denny.kaliber wygląda mi na 76,2 mm, ale mogę się mylić, więc lepiej niech się ktoś kto się na tym zna wypowie.Polecam forum niewypały poszukiwania, tam są ludzie którzy się na tym znają bardzo i szybko identyfikują tego typu znaleziska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie