Skocz do zawartości

do sprzedających na Allegro-jaki jest próg podatkowy

ja20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam

wiem że do jakiejś sumy można na Allegro sprzedawać, tak żeby nie trzeba się było rozliczać z podatku.Ktoś może wie jaka to suma i czy miesięcznie nie można jej przkroczyć czy w ciągu roku?Przepraszam że zaśmiecam forum, ale nie mam się gdzie o to zapytać.Nie będę sprzedawał fantów, tylko ubrania które mi zalegają.
Napisano
Mocno zamieszałeś szczątkowe informacje:)

1000 zł - to kwota stanowiąca wartość transakcji sprzedaży poniżej której nabywca (zmiana od 1 stycznia br., wcześniej było solidarnie nabywca i zbywca a w praktyce kogo wcześniej dopadł organ skarbowy) nie zapłaci PCC. PCC nie dotyczy czyli nie obowiązuje również zgłoszenie do skarbówki gdy sprzedającym jest przedsiębiorca, a więc ktoś kto prowadzi zarejestrowaną działalność gospodarczą.

Ciebie powinno zainteresować kilka definicji, w tym punkt wyjścia ustawa o swobodzie działalności gospodarcze, która w jednym z punktów rzecze:

Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły."

oraz

Ustawa o podatku od towarów i usług:

Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy."

Do tego zapiski z ustawy o VAT m.in, taki który nawiązuje do przedmiotów używanych" - nabytych na użytek własny i używanych przez min. 6 miesięcy kalendarzowych. Użytek własny też z domysłem, ze nie było odliczenia VAT przy zakupie. Jeżeli przetrzymasz krócej daną rzecz wtedy ustawy o VAT i PIT do łapy aby terminów nie przegapić.

Podsumowując: o ile będą to przedmioty faktycznie z domowej szafy czy garażu to pomijasz dylematy obciążeń i rozliczeń podatkowych, ale nie pomijasz możliwości kontroli, a wcześniej być może czynności sprawdzających przez US. Owe czynności mogą zaistnieć również w wyniku obywatelskiego uprzejmie donoszę konkurencji internetowego targowiska próżności.

Są wyjątki np oprogramowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie