Skocz do zawartości
  • 0

Trupia główka do ID

MichalS

Pytanie

Napisano

Witam mam prośbę o identyfikacje tej główki", jej wielkośc wynosi ok. 1,5 cm, z tyłu ma pozostałości po wąsach do przyczepiania, wykonana prawdopodobnie z mosiądzu / niestety jeszcze nie czyszczona/ Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu widać część zapinki powinna być jeszcze blaszka ruchoma.
Najprawdopodobniej spinka od mankietu.
A gdzieś na forum był podobny pierścionek. Zaraz poszukam.

Napisano
Dzięki za bardzo dużą dawke wiedzy. Możliwe, że jest to ozdoba" pruska ponieważ na tym samym polu zostało znalezionych kilka guzików pruskich.
Napisano

Witam mam prośbę o identyfikacje tej główki", jej wielkośc wynosi ok. 1,5 cm, z tyłu ma pozostałości po wąsach do przyczepiania, wykonana prawdopodobnie z mosiądzu / niestety jeszcze nie czyszczona/ Pozdrawiam

Napisano
Tu jest właśnie problem bo wiele armii miało swoje brygady śmierci. Prusacy Brygadę Huzarów (Leib-Husaren-Brigade). Nawet u nas byli Husarzy Śmierci.
Ja osobiście podejrzewam, że to są pruskie fanty. Ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat.
Ewentualnie rosyjskie Armia gen. S. Bułak-Bałachowicza nie miała jednolitego umundurowania.
Elementem wyróżniającym „bałachowców” jeszcze w okresie
służby w Armii Czerwonej jesienią 1918 r. były czapki kubanki z żółtym denkiem9. Po przejściu na stronę „białych” zaczęli nosić na czapkach trupie główki ze skrzyŜowanymi piszczelami. Przejęli je po partyzanckim oddziale Punina, zorganizowanym przez dowództwo rosyjskie na Froncie Północnym w 1915 r.10 W 1920 r. trupie główki na czapkach stały się oznaką wyróżniającą armię gen. S. Bułak-Bałachowicza.
Pozdrawiam
Napisano
Nie wykluczam , że jest to odznaka ale mi nasuwa sie tu inne skojarzenie. Element czaszki ze skrzyżowanymi piszczelami jest często motywem umieszczanym na krzyżach czy to wiszących w domu czy też przydrożnych lub cmentarnych. Czaszki takie najczęściej maja formę nabijki. Sprawdź czy pozostałości tych wąsów są masywne umożliwiające wbicie jej w drewno czy też bardziej rachityczne umożliwiające wpięcie i zagięcie od tyłu w pagon kołnierz lub jakiś element munduru. Oczywiście życzę żeby było to coś wojskowego.
Pozdrawiam !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie