MichalS Napisano 1 Październik 2007 Autor Napisano 1 Październik 2007 Witam mam prośbę o identyfikacje tej główki", jej wielkośc wynosi ok. 1,5 cm, z tyłu ma pozostałości po wąsach do przyczepiania, wykonana prawdopodobnie z mosiądzu / niestety jeszcze nie czyszczona/ Pozdrawiam
martian. Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Tu widać część zapinki powinna być jeszcze blaszka ruchoma. Najprawdopodobniej spinka od mankietu.A gdzieś na forum był podobny pierścionek. Zaraz poszukam.
MichalS Napisano 2 Październik 2007 Autor Napisano 2 Październik 2007 Dzięki za bardzo dużą dawke wiedzy. Możliwe, że jest to ozdoba" pruska ponieważ na tym samym polu zostało znalezionych kilka guzików pruskich.
MichalS Napisano 1 Październik 2007 Autor Napisano 1 Październik 2007 Witam mam prośbę o identyfikacje tej główki", jej wielkośc wynosi ok. 1,5 cm, z tyłu ma pozostałości po wąsach do przyczepiania, wykonana prawdopodobnie z mosiądzu / niestety jeszcze nie czyszczona/ Pozdrawiam
martian. Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Tu jest właśnie problem bo wiele armii miało swoje brygady śmierci. Prusacy Brygadę Huzarów (Leib-Husaren-Brigade). Nawet u nas byli Husarzy Śmierci.Ja osobiście podejrzewam, że to są pruskie fanty. Ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat.Ewentualnie rosyjskie Armia gen. S. Bułak-Bałachowicza nie miała jednolitego umundurowania.Elementem wyróżniającym „bałachowców” jeszcze w okresiesłużby w Armii Czerwonej jesienią 1918 r. były czapki kubanki z żółtym denkiem9. Po przejściu na stronę „białych” zaczęli nosić na czapkach trupie główki ze skrzyŜowanymi piszczelami. Przejęli je po partyzanckim oddziale Punina, zorganizowanym przez dowództwo rosyjskie na Froncie Północnym w 1915 r.10 W 1920 r. trupie główki na czapkach stały się oznaką wyróżniającą armię gen. S. Bułak-Bałachowicza. Pozdrawiam
Digger Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Nie wykluczam , że jest to odznaka ale mi nasuwa sie tu inne skojarzenie. Element czaszki ze skrzyżowanymi piszczelami jest często motywem umieszczanym na krzyżach czy to wiszących w domu czy też przydrożnych lub cmentarnych. Czaszki takie najczęściej maja formę nabijki. Sprawdź czy pozostałości tych wąsów są masywne umożliwiające wbicie jej w drewno czy też bardziej rachityczne umożliwiające wpięcie i zagięcie od tyłu w pagon kołnierz lub jakiś element munduru. Oczywiście życzę żeby było to coś wojskowego.Pozdrawiam !!!
Pytanie
MichalS
Witam mam prośbę o identyfikacje tej główki", jej wielkośc wynosi ok. 1,5 cm, z tyłu ma pozostałości po wąsach do przyczepiania, wykonana prawdopodobnie z mosiądzu / niestety jeszcze nie czyszczona/ Pozdrawiam
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.