Skocz do zawartości

Czym się kopie za oceanem

proscan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sprowadzenie takich i jeszcze lepszych narzędzi kopiących nie jest problemem, ale... cło na narzędzia z USA wynosi 60 %, dodać do tego 22% VAT, koszty transportu i ubezpieczenia i od tego VAT 22% oczywiście to nawet pies z kulawą nogą tego nie kupi.
Drugi wariant: można to wyprodukować w kraju, ale... stali nierdzewnej się u nas nie produkuje, więc znowu import i podatki, a zrecztą koszty pracy są u nas tak wysokie, że pozostają saperki z demobilu i supermarkety i ich azjatyckie wyroby, łamiące się, wyginające i za diabła nie chcące utrzymać ostrości.
Napisano
Witam! Raned, dlaczego mówisz, że tylko wyroby azjatyckie lub saperki z demobilu? Ja mam Fiskarsa, wyrób skandynawski, dokłądnie chyba fiński. Łopata wspaniała, w całości wykonana z metalu jednak jest lekka i bardzo poręczna. Za ęczną koparkę" :))) zapłaciłem ok 55zł w hipermarkecie Leroy Merlin, ale wiem, że dostępne są również np. w Castoramie :))) Pozdrawiam i życzę płytkich dołków :)))) Łukasz, Białystok
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.
Przeglądając sprzęt z w/w strony obstaję za Fiskarsem.
Swój szpadel mam już rok. Oprócz ciekawszego wyglądu i małej wagi mogę dodać że jest bardzo wytrzymały. Polecam go każdemu.
Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie