tg13 Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Chciałbym wykonać na potrzeby rekonstrukcji przybornik do czyszczenia karabinu systemu Mausera. Niestety wszędzie na ten temat pustki.Poza tym że przenoszono go w tornistrze.Co wchodziło w jego skład? Oliwiarka, wycior sznurowy i szmatki?W czym go przenoszono- czy był to woreczek np. taki jak na kawę czy specjlanie uszyty przybornik.Gdzie przenoszono ochraniacz na lufę, czy w kieszeni jak to spotkałem się w jednych wspomnieniach przedwojennego podchorążego czy właśnie w przyborniku?Poniżej fotka powojennego przybornika do karabinów Mausera jaka udało mi się znaleźć w sieci.
pawelec40pp Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 To, co mam z oryginalnego wyposażenia do czyszczenia kb Polskiego. Zaślepka, ( zapiaszczacz ) noszona zawsze powinna być na karabinie, zdejmowana była tylko do strzelania i przenoszona tak, aby nie była zgubiona, cały niezbędnik powinien być w tornistrze przenoszony w składzie ostatniej warstwy pakowania tornistra.
tg13 Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Jak zawsze można na ciebie liczyć.Dzięki!
AnKon45 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 zaślepka"; zapiaszczacz" - oj !!! oj !!! to się nazywało ochraniacz wylotu lufy" (były do kbk i kb Mauser)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.