Skocz do zawartości

Wola Gułowska 07.10.2007

Rekomendowane odpowiedzi

OK ogladac do woli !

Przerabiac, uzywac bez zgody autora , zmniejszac [tak jak w poscie] nie radze, wystarczylo linka zamiescic.

Co do krzyza, byl zamarkowany podczas bitwy !

http://lh3.google.com/thewolfe80/Rwu9nLYfC3I/AAAAAAAADk8/gKaTR-LAMYA/s144/IMG_4949.JPG

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

prosze bardzo w oryginale i nic nie zmniejszałem
http://picasaweb.google.com/thewolfe80/WOLAGULOWSKA2007Relacja/photo?authkey=OJ9h95YZsYU#5119393414053300530
i fotka bitwy plus link
http://picasaweb.google.com/thewolfe80/WOLAGULOWSKA2007Relacja/photo?authkey=OJ9h95YZsYU#5119393667456371282

Szeryf ten pojazd na twoim zdjęciu jest z ubiegłego roku z Serekomli. A malowanie jego jest jak najbardziej prawidłowe. Byłem w tym i w ubiegłym roku na rekonstrukcji i bardzo mi się podobało.Gratulacje dla organizatorów. Mam tylko jedną prośbę połączcie siły i przestańcie się kłócić bo razem można bardzo wiele zdziałać. Zainteresowane osoby wiedzą o co chodzi.

Witam,gratuluje organizatorom wspanialej organizacji,to byla super impreza na zakonczenie sezonu!!! Mysle ze Bitwa pod Kockiem (Wola Gułowska ) jest juz w I lidze rekonstrukcji .Malkontentom proponuje wspolne dzialanie na przyszlosc w mysl zasady -zgoda buduje....Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH rekonstruktorow RP lukasz63

Byłem widzem na Bzurze i w Woli Gułowskiej. I nie ujmując nic tej pierwszej rekonstrukcji muszę przyznać, że to jednak ta druga wywarła na mnie znacznie większe wrażenie. Pomimo że mniej było na niej żołnierzy i sprzętu.
I to właśnie jest wielka zasługa osób, które wybrały odpowiednio miejsce i zadbały tak rewelacyjnie o realizm scen! To się nazywa rekonstruktorski majstersztyk! Brawa, brawa i jeszcze raz wielkie brawa!
Przejdę do konkretów: scena zajęcia przez Wehrmacht domostwa - zagrana tak niesamowicie przez miejscowe kobiety, że nikt chyba nie miał wątpliwości jak wyglądał wrzesień 39, dla mieszkańców podbijanych przez Niemców terenów. Scena ta naprawdę złapała widownię za serce!!!
Rewelacyjny, historyczny dobór miejsca!!! - kawalerzyści wypadli z leśnego zagajnika oddalonego od właściwego pola walki. I dopiero wtedy się spieszyli. Wspaniale zagrał tu dobór terenu!!!
Niemieckie stanowisko ogniowe w oknie kościoła i wypadający z niego trafiony niemiecki żołnierz - ludziom normalnie dech zatkało!!!
Odczytanie ostatniego rozkazu gen. Kleeberga, kapitulacja polskiego wojska, muzyka z Polskich dróg" to już prawdziwy wyciskacz łez...Tak zaczynała się okupacja i los żołnierzy-tułaczy... W Woli Gułowskiej pozostał tylko prosty brzozowy krzyż...

Za wiele innych rzeczy mógłbym pochwalić jeszcze organizatorów - nagłośnienie, narracja, realizm.
Ukłony za wielki profesjonalizm dla rekonstruktorów i organizatorów!!! Wielkie dzięki lokalnej społeczności, dla ludzi którzy dbają by pamięć o tych, którzy zostali tu na zawsze nie zaginęła.
Pozdrawiam rekonstruktorów - wielkie brawa, Kamil K.

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie