Skocz do zawartości

Plomba

seroczyn

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
Napisano
m.in. Łuków(?)
7 znaków
LIO(T)(R)OS - w nawiasie dyskusyjne

inaczej całość w dwu liniach
(D)lub(B)I(P)(E)(A)
LIO(T)(R)OS

miękka szczoteczka (twardy pędzel), oliwka i foto oświetlane pod różnymi kątami...
Napisano

powiem tak...
nie wiem...
nie wiem czy to niedźwiedź, czy lew...
po obejrzeniu kilku heraldycznych przedstawień - można dojść do wniosku, że óżnica tkwi w ogonie"...
pewniejsze jest, że to Lwów-Leopolis czy też austryjacka nazwa Łukowa(wtedy misio jest O.K.), niż plomba ołowiana z imieniem władcy i z herbem - no czyim?

Napisano
Wydaje mi sie ze to to samo, co na fotkach Martiana,
sprobuje troche oczyscic i lepsze fotki zamieszcze wkrotce
aha, plomba zostala znaleziona w Seroczynie www.seroczyn.pl

dzieki serdeczne za pomoc
Napisano

Niedźwiedzia zapomniałem napisać w cudzysłowie. Herb Lwowa nie ma korony. Ten niedźwiedź" bardziej przypomina belgijskiego lwa. Ta monetka była parę metrów dalej. Stąd skojarzenie.
Ale 100% pewności nie mam.

Napisano

A oznaczenie S.St.A wyskoczyło w necie w kontekście z korespondencją wojskową Belgii i Niemiec. Niemcy coś z marynarką wojenną zdjęcie jakiejś kompanii.
Stąd moja dedukcja.

Napisano
wróćmy do początku...
niedźwiedź w postaci wyprostowanej w koronie + wieńce
loco seroczyn

gdzie znalazłeś swoje?
Lwów - powinien mieć koronę, jako miasto królewskie" (?)

czas - domniemanie - zabór austryjacki
Napisano
Centralna Polska - Wolbórz. Nie pamiętam ale chyba nic austriackiego nie wyskoczyło. Z prawdopodobnego okresu- kopiejki, carskie guziki. No i ten cent belgijski. Rok 1907.
  • 4 years later...
Napisano
Witam,
też miałem wczorej takie trafienie - na jednej stronie dobrze widoczny LEOPOLDS HALL a z drugiej niedźwiedź w koronie. Trafienie w Garwolinie czyli można powiedzieć że tuż obok Łukowa...
Tylko teraz takie pytanie - jakie to lata? II rozbiór Polski?
Pozdr,
makul
Napisano
Nie jestem ekspertem w dziedzinie monet, plomb i guzików (na pola wychodzę dla wyluzowania się;) ale wydaje mi się że to raczej będzie chodziło o Łuków i datowanie tego na II połowę XIX wieku jest błędne.
Za dużo tych plomb na forum nie ma ale trafiają się w okolicach" Łukowa. A w herbie tego miasta mamy... takiego stojącego niedźwiedzia.
Do tego - dlaczego akurat czasy Leopolda II Koburga a nie Leopolda I? Rozumiem, gdyby II władał jeszcze przed powstaniem styczniowym (np. dostawy broni czy korespondencja).
Natomiast co do napisu S.ST.A - na forum poszukiwanieskarbów znalazłem plombę z tym samym napisem ale nazwą innego miasta (wygląda mi to na Inowrocław)
http://img62.imageshack.us/img62/3606/obraz11053.jpg
więc ta Belgia też mi nijak tu nie pasuje.
Pozdr,
makul
Napisano
Makul ja też się nie chcę upierać. Gdyby nawet przyjąć, że to herb Łukowa to datowanie należałoby przesunąć aż po 1920 rok, kiedy to ustanowiono herb miasta Łuków.
Napisano
Trochę starszy:) przykładowe cytaty z
http://www.gazetadobryznak.pl/index.php?art=346
Łuków był przez wiele stuleci naturalnym centrum historycznej Ziemi Łukowskiej, która początkowo administracyjnie wchodziła w skład województwa sandomierskiego, a od 1474 roku lubelskiego. Pierwotnie obejmowała terytorium późniejszych powiatów: łukowskiego, garwolińskiego, radzyńskiego, części puławskiego i lubartowskiego, połowę siedleckiego i skrawek mińskiego.
Łuków posiada także swój herb, który pochodzi z XVII w. i używany był wówczas jako pieczęć urzędowa. Herb ten, ukazuje na tle czerwonej tarczy niedźwiadka stojącego na tylnych łapach, a nad nim umieszczona jest złota korona.
Napisano

Rok 1920 jest jest tylko datą uchwały Rady Miasta [7 XI 1920]o oficjalnym przyjęciu herbu Łukowa, a nie powstaniem samego herbu.Kolega wyżej podał dobrą informację.
Przykład projektu herbu Łukowa z czasów carskich,który jednak nie został zrealizowany.Zwraca uwagę w prawym górnym rogu herb Guberni Siedleckiej.
Ciekawe jest to ,że wszystkie znalezione plomby pochodzą z granic dawnej Kongresówki.

Napisano
Popełniłem błąd w datowaniu herbu- przyjąłem oficjalne przyjęcie...
Nie pasuje mi do Łukowa napis na plombie.

A może coś takiego... -
http://books.google.pl/books?ei=XTlwT5GHE8mRswafx6CZAg&hl=pl&id=fv_NAAAAMAAJ&dq=leopolds+hall&q=leopolds+hall#v=snippet&q=leopolds%20hall&f=false
Napisano

Damian,podałeś bardzo dobry trop,bo to jest plomba solna.
Dokładnie chodzi o sól potasową stosowaną do nawożenia gleby http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_potasowa ,której głównymi składnikami są sylwin [stara nazwa leopoldyt]i halit.
Myślę,że nazwa handlowa nawozu to właśnie LEOPOLD HALL.
Skrót S.ST.A na plombie jeśli dobrze przypuszczam to:Salz STeurn Abdgefuhrt.- ''Podatek solny odprowadzony'' .Państwo miało wtedy monopol na handel solą.
Co do herbu z niedźwiadkiem to można jeszcze poszukać miejscowości w których eksplatowane były złoża soli

• 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie