seroczyn Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Napisano 21 Wrzesień 2007 Z jakiego okresu może pochodzić ta plomba i co przedstawia?...
lewandowski Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 LE....S a po bokach wieńcez tyłu wydaje się, że to jest niedźwiedź w koronie...po bokach dwa wieńcewykonana z ołowiujaki to może być okres?
kopijnik2 Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 m.in. Łuków(?)7 znakówLIO(T)(R)OS - w nawiasie dyskusyjneinaczej całość w dwu liniach(D)lub(B)I(P)(E)(A)LIO(T)(R)OSmiękka szczoteczka (twardy pędzel), oliwka i foto oświetlane pod różnymi kątami...
martian. Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 Jeśli takie to Leopold II - Belgia ok 1865- 1909
kopijnik2 Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 a może L’viv - Lwów - Lemberg - Leopolis
kopijnik2 Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 powiem tak...nie wiem...nie wiem czy to niedźwiedź, czy lew...po obejrzeniu kilku heraldycznych przedstawień - można dojść do wniosku, że óżnica tkwi w ogonie"...pewniejsze jest, że to Lwów-Leopolis czy też austryjacka nazwa Łukowa(wtedy misio jest O.K.), niż plomba ołowiana z imieniem władcy i z herbem - no czyim?
lewandowski Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 Wydaje mi sie ze to to samo, co na fotkach Martiana, sprobuje troche oczyscic i lepsze fotki zamieszcze wkrotceaha, plomba zostala znaleziona w Seroczynie www.seroczyn.pldzieki serdeczne za pomoc
martian. Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Niedźwiedzia zapomniałem napisać w cudzysłowie. Herb Lwowa nie ma korony. Ten niedźwiedź" bardziej przypomina belgijskiego lwa. Ta monetka była parę metrów dalej. Stąd skojarzenie.Ale 100% pewności nie mam.
martian. Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 A oznaczenie S.St.A wyskoczyło w necie w kontekście z korespondencją wojskową Belgii i Niemiec. Niemcy coś z marynarką wojenną zdjęcie jakiejś kompanii.Stąd moja dedukcja.
kopijnik2 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 wróćmy do początku...niedźwiedź w postaci wyprostowanej w koronie + wieńceloco seroczyn ______________________niedźwiedzie...zbieżność terytorialna - Łuków, zgodność 100%częściowe podobieństwo Berlin gdzie znalazłeś swoje?_________________________Lwy brak ogona na obiekcieBelgia lew bez koronyLwów - powinien mieć koronę, jako miasto królewskie" (?)_________________________czas - domniemanie - zabór austryjacki
martian. Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Centralna Polska - Wolbórz. Nie pamiętam ale chyba nic austriackiego nie wyskoczyło. Z prawdopodobnego okresu- kopiejki, carskie guziki. No i ten cent belgijski. Rok 1907.
seroczyn Napisano 10 Październik 2007 Autor Napisano 10 Październik 2007 Czy czyszczenie szczoteczką nie zetrze tego co zostało?
makul Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Witam,też miałem wczorej takie trafienie - na jednej stronie dobrze widoczny LEOPOLDS HALL a z drugiej niedźwiedź w koronie. Trafienie w Garwolinie czyli można powiedzieć że tuż obok Łukowa...Tylko teraz takie pytanie - jakie to lata? II rozbiór Polski? Pozdr,makul
damian. Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Kilka postów wyżej Martian podał podał przybliżone granice wyrobu plomby.
makul Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Nie jestem ekspertem w dziedzinie monet, plomb i guzików (na pola wychodzę dla wyluzowania się;) ale wydaje mi się że to raczej będzie chodziło o Łuków i datowanie tego na II połowę XIX wieku jest błędne.Za dużo tych plomb na forum nie ma ale trafiają się w okolicach" Łukowa. A w herbie tego miasta mamy... takiego stojącego niedźwiedzia. Do tego - dlaczego akurat czasy Leopolda II Koburga a nie Leopolda I? Rozumiem, gdyby II władał jeszcze przed powstaniem styczniowym (np. dostawy broni czy korespondencja).Natomiast co do napisu S.ST.A - na forum poszukiwanieskarbów znalazłem plombę z tym samym napisem ale nazwą innego miasta (wygląda mi to na Inowrocław)http://img62.imageshack.us/img62/3606/obraz11053.jpgwięc ta Belgia też mi nijak tu nie pasuje. Pozdr,makul
damian. Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Makul ja też się nie chcę upierać. Gdyby nawet przyjąć, że to herb Łukowa to datowanie należałoby przesunąć aż po 1920 rok, kiedy to ustanowiono herb miasta Łuków.
wykop Napisano 25 Marzec 2012 Napisano 25 Marzec 2012 Trochę starszy:) przykładowe cytaty z http://www.gazetadobryznak.pl/index.php?art=346 Łuków był przez wiele stuleci naturalnym centrum historycznej Ziemi Łukowskiej, która początkowo administracyjnie wchodziła w skład województwa sandomierskiego, a od 1474 roku lubelskiego. Pierwotnie obejmowała terytorium późniejszych powiatów: łukowskiego, garwolińskiego, radzyńskiego, części puławskiego i lubartowskiego, połowę siedleckiego i skrawek mińskiego.Łuków posiada także swój herb, który pochodzi z XVII w. i używany był wówczas jako pieczęć urzędowa. Herb ten, ukazuje na tle czerwonej tarczy niedźwiadka stojącego na tylnych łapach, a nad nim umieszczona jest złota korona.
melajda95 Napisano 25 Marzec 2012 Napisano 25 Marzec 2012 Rok 1920 jest jest tylko datą uchwały Rady Miasta [7 XI 1920]o oficjalnym przyjęciu herbu Łukowa, a nie powstaniem samego herbu.Kolega wyżej podał dobrą informację.Przykład projektu herbu Łukowa z czasów carskich,który jednak nie został zrealizowany.Zwraca uwagę w prawym górnym rogu herb Guberni Siedleckiej.Ciekawe jest to ,że wszystkie znalezione plomby pochodzą z granic dawnej Kongresówki.
damian. Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Popełniłem błąd w datowaniu herbu- przyjąłem oficjalne przyjęcie...Nie pasuje mi do Łukowa napis na plombie.A może coś takiego... -http://books.google.pl/books?ei=XTlwT5GHE8mRswafx6CZAg&hl=pl&id=fv_NAAAAMAAJ&dq=leopolds+hall&q=leopolds+hall#v=snippet&q=leopolds%20hall&f=false
melajda95 Napisano 31 Marzec 2012 Napisano 31 Marzec 2012 Damian,podałeś bardzo dobry trop,bo to jest plomba solna.Dokładnie chodzi o sól potasową stosowaną do nawożenia gleby http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_potasowa ,której głównymi składnikami są sylwin [stara nazwa leopoldyt]i halit.Myślę,że nazwa handlowa nawozu to właśnie LEOPOLD HALL.Skrót S.ST.A na plombie jeśli dobrze przypuszczam to:Salz STeurn Abdgefuhrt.- ''Podatek solny odprowadzony'' .Państwo miało wtedy monopol na handel solą.Co do herbu z niedźwiadkiem to można jeszcze poszukać miejscowości w których eksplatowane były złoża soli
diamondvp Napisano 21 Marzec 2015 Napisano 21 Marzec 2015 Witam mam takie samo znalezisko z okolic Łęcznej woj lubelskie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.