grand21 Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Napisano 20 Wrzesień 2007 Witma ! Dzisiaj dostałem ACE 250. Mam pytanie bo instrukcja jest dosyć skapa -nad LCD znajduje się napis Iron , 5c, itp. Iron wiem ze oznacza żelastwo ale co oznaczają te centy ?? a i kiedy bedzie kolorek a kiedy nie ?? Prosze o łopatologiczne wytłumaczenie :)
Spiderski Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Na pewno z dźwięków GONG i wysoki sygnał to jest ładny kolorek, wg wskazań na LCD to wszystko co za IRON to kolor. A tak ogólnie to jest pełno postów na temat ACE250 gdzie jest wszystko opisane.pozdrArtur
draven85 Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 witamco do oznaczeń na wyświetlaczu-nie kieruj sie nimi bo i tak zazwyczaj wykopiesz co innego. Najlepiej jednak kierować się dźwiękiem- im ładniejszy tym lepszy metal (czasem zardzewiałe żelastwo też pokaże jako kolor). Najlepiej jak sam dojdziesz w terenie co i jak wygląda . pozdrawiam:)
fakker Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Często się zdarza ,że pięknie daje sygnał na ostatnim prawym końcu skali /ale się wyraziłem ale nie wiedziałem jak to ująć :)/ jako kolorek by po odkopaniu okazało się ,że masz do czynienia z kawałkiem zardzewialego gwożdzia :) @draven85 ma rację trzeba się poprostu nauczyc kanarka. :)pzdr fakkerPs: zdarza się,że ostatek skali miło mnie zaskakuje...
draven85 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 fakker na jakim ustawieniu chodzisz? i jak u Ciebie z zasięgiem , bo mi po przejściu ze smętka trochę małe sie wydają ;) pozdrawiam:)
fakker Napisano 30 Wrzesień 2007 Napisano 30 Wrzesień 2007 Draven85 ostatnio chodze na all metal .Większy zasięg i nauczony doświadczeniem kopię sygnały /nie zawsze/ skaczące od iron do mniej więcej połowy skali gdyż często kanarek nie moze się zdecydować a pożniej okazuje się ,że wychodzi cos fajnego./ żelaza nie kopię chyba ,że tak dla sprawdzenia ale bardzo bardzo rzadko / Stosowałem równiez wyłacznie jewelry ale teraz tylko do sprawdzenia czy faktycznie to kolorek bo tak jak pisałem poprzednio koniec skali a pozniej żelastwo :}Zasięg różnie , raz wyszedł żołnierzyk chyba olowiany z około 35-40 cm.,lotka możdzieżowa na all z około 50cm, generalnie większośc znalezisk z 0 - 15/20 cm.np dzisiaj 10pf z 1931 z około 15 może ciutke więcej. Jednak czasami zachowuje się dziwnie daje syganał by po zrobieniu dziurki" nic nie pokazywać / tez tak masz? /dopiero po wyłączeniu albo jakis moich dziwnych esach floresach " znów piszczy. I na koniec cos pinpoint chyba nie zawsze zaskakuje albo cos z przyciskiem u mnie albo ja cos zle robie.Jest sygnal nacisk pp i d..a nic zero sygnalu , dwa ruchy na boki next pp i łapie sygnalik.Takie to zlośliwe bydle. Może posiadacze Ace napiszą tutaj o podobnych dziwnych zachowaniach kanarków. pzdr fakkerale sie napisałem uff.......
fakker Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 A i jeszcze z czułości obcinam z reguły dwie ostatnie kreseczki ale do zależy od warunków terenowych.
igor02 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 WitamFakker a może w tym czsie twoja znajdka" spada na dno dołka i asior jej nie sięga. Miałem tak wielokrotnie dlatego teraz wybieram ziemię z dołka i sprawdzam do końca.POzdrawiam
draven85 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 fakker szczerze powiem ,że podane przez Ciebie zasięgi zdziwiły mnie , wydają się za duże ;) mój strasznie płytko chwyta , może to wina że chodzę na jewelry , co do pinpointa też czasem tak się zachowuje trochę denerwujące ale da się wytrzymać;) jeszcze dosyć często zdarza mi się , że da sygnał i po chwili gubi go zupełnie jakby nic tam nie było. ogolnie sprzęt bardzo dobry ale dla mnie za płytki i planuję wymianę :)
fakker Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Draven85 może w przypadku tego żołnierzyka było tak jak napisał igor02 ,że spadł na dno dołeczka i dlatego tak głeboko siedział :} co do lotkoki to weszła cała saperka do wykopanego dołka.Ale przecież nikt nie nosi ze sobą cm żeby dokładnie mierzyc :} pisałem że to około tej głebokości :}Jednak teren po którym się chodzi też ma znaczenie.Przekonałem się ,że bardzo dobrze wychodziły mi fanciki jak dzień wcześniej padało nie wiem czym było to spowodowane ale efekty wtedy były zawsze lepsze jak w dni bezdeszczowe. Monetki ,łuski itp.A i w deszczyk kanarek kosił aż było milutko....
fakker Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Draven85 może w przypadku tego żołnierzyka było tak jak napisał igor02 ,że spadł na dno dołeczka i dlatego tak głeboko siedział :} co do lotkoki to weszła cała saperka do wykopanego dołka.Ale przecież nikt nie nosi ze sobą cm żeby dokładnie mierzyc :} pisałem że to około tej głebokości :}Jednak teren po którym się chodzi też ma znaczenie.Przekonałem się ,że bardzo dobrze wychodziły mi fanciki jak dzień wcześniej padało nie wiem czym było to spowodowane ale efekty wtedy były zawsze lepsze jak w dni bezdeszczowe. Monetki ,łuski itp.A i w deszczyk kanarek kosił aż było milutko....
draven85 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 drobnicę super kosi ale ostatnio mnie wkurzył jak nie wykrył dwóch mauserów które były płytko i kuzyn je zebrał;) chyba wina tego ,że były za słabo zerdzewiałe bo mocno skorodowane rzeczy pokazuje ...:)
fakker Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 nieładnie jest sie chwalić ale jako przykład dla poczatkujących posiadaczy podam to co wygrzebałem za pomocą kanarka bo reszta i tak jest w dziale odkryćhttp://www.odkrywca.pl/zeszly-weekend-modlin,463342.html#463342
draven85 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 ale karabiny to chyba nie kanarkiem?;) przyznam , że fajne trafienia :)
fakker Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Draven85 KARABINY NIE MOJE !!!.To tylko tak zamieściłem zdjęcia z prywatnej kolekcji możliwej do obejrzenia w TM.Poprostu byłem ,widziąłem i utrwalłem na zdjęciu.
draven85 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 hehe a już myślałem , że kanarek cuda potrafi ;)
gerard_w Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 co do pinpointa to też zauważyłem w swoim ACE takie dziwne zachowanie. Ale jak PP wciskam z sondą oddaloną bardziej od ziemi albo przynajmniej od miejsca gdzie fant zalega (tj nad czystym miejscem) to jest OK :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.