Skocz do zawartości

Dokumentacja zbiorów - jak to robicie?

Gambit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problemik, nie mogę stworzyć sobie wzorca dokumentacji swoich znalezisk. Stąd pytanie jak wy sobie z tym radzicie (jeśli ktoś po weekendzie kopania ma jeszcze siłę pisać karteczki itp. :) ) Jak katalogujecie zbiory, jeżeli naklejacie jakieś karteczki z numerami na eksponat to co symbolizuje ten ciąg znaków :) Ja mam za duży mętlik i może ktoś będzie się chciał podzielić doświadczeniem...

A może stworzylibyśmy jakiś ogólnopolski system znakowania eksponatów, żeby jak ktoś wklei fotę eksponatu z taką naklejką to wszyscy by wiedzieli od razu co i jak :)

Pozdrawiam serdecznie - Gambit.

Witam,

W miare jak zaczyna mi przybywać różnego rodzaju wykopaliskowych fantów, także zaczynam się zastanawiać w jaki sposób najlepiej by było to wszystko skatalogować, jednak jak narazie nie mam kiedy się tym zająć,

Ale wydaje mi sie ze kilka fotek danego fanta, jakiś kródki opisik, lokalizacja miejsca znalezienia, powiny wystarczyć.

Ja kombinuję w ten sposób. Wracamy z wykopków i po wyczyszczeniu część idzie do gablot a część np. do kartona z jakichś tam powodów. Karton można oznaczyć samą datą wypadu i lokalizacją. Natomiast na fanty z kartona można nakleić metki i później stworzyć listę katalogową, żeby nie targać kartonów żeby coś sprawdzić tylko myk do listy i wiadomo co gdzie kiedy znaleźliśmy. Np. wypad jest dzisiaj. Na kartonie dajemy 19.IX.2007. Metka np. 19.IX.2007/liczba porządkowa/kategoria główna/podkategoria/kraj pochodzenia/rok produkcji/stan. Patrząc na listę wiemy że przedmiot oznaczony 19.IX.2007/3/Sz/No/PL-1920/V jest to przedmiot znaleziony 19 września, trzeci z danego zbioru, wykonany ze szkła, jest to naczynie ozdobne, wyprodukowane w Polsce w 1920 i stan zachowania piąty w skali np. I do X. Skróty kategorii i podkategorii można ustalić - myślałem, żeby kategorie określały materiał, a podkategorie ogólne przeznaczenie.

Oczywiście równie dobrze można zrobić bazę danych w Accessie i po takim oznaczeniu po wejściu w rekord wyświetlałyby się wszystkie zebrane dane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie