tasiu1 Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Jak dla mnie to jest to hełm belgijski. Aluminiowy grzebień, nity mosiężne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Rozumiem, mam prosbe, jaki to helm:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=310873#319062Jest bowiem kwestia czy trafily do WP w 1939 (ewentualnie czy trafic mogly wz 22)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Niestety nie znam konkretnej odpowiedzi na to pytanie a raczej przypuszczenia, ktore już zostały przedstawione. Zapraszam na http://www.helmy.fora.pl/. Może ktoś w końcu udzieli konkretnej odpowiedzi i sprawa się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Październik 2007 Autor Share Napisano 12 Październik 2007 a ja bym nie był pewny ze belgijski...Francuzi też mogli dać mosiężne nity i aluminiowy grzebień-np.nity patrz tasiu mój francuski wz.33 strażacki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 13 Październik 2007 Share Napisano 13 Październik 2007 Nieco się wyjaśniło, jeśli chodzi o ten hełmik http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/obraz_039_copy.jpg Prawdopodobnie początkowo używany był w Afryce, a następnie zawędrował do Europy (stąd właśnie zielony kolor nałożony na piaskowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyB@14 Napisano 13 Październik 2007 Share Napisano 13 Październik 2007 witam!mam pytanie czym różni się ten hełm od niemieckiego? http://www.helmy.w8w.pl/holenderski%20wz.60.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 13 Październik 2007 Share Napisano 13 Październik 2007 Chyba tylko umieszczoną sygnaturą na rancie. Często można taką sygnaturę VDN spotkać na holenderskich hełmach wz.53.Fakt, że VDN oznacza fabrykę niemiecką ale raz tylko się spotkałem, że hełm niemiecki jest tak sygnowany i dlatego zaliczyłem go jako produkcję dla holandii. Jeżeli ktoś ma inną teorię chętnie wysłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyB@14 Napisano 13 Październik 2007 Share Napisano 13 Październik 2007 Też mam hełm wz60 z sygnaturą VDN ale kupiłem go jako niemiecki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 13 Październik 2007 Share Napisano 13 Październik 2007 Poczekajmy, może ktoś bardziej biegły w temacie się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 RyB@14 czy Twój hełm jest w wersji dla spadochroniarzy czy zwykły ogólnowojskowy? Jeżeli dla spadochroniarzy to czy jest to przeróbka z ogólnowojskowego czy typowa produkcja? Może to coś nam wyjaśni? Mój jest typową produkcją dla spadochroniarzy, bez dodatkowych zaslepianych nitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyB@14 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Mój również typowy spadochroniarski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Może faktycznie Holendrzy zamówili partię tych hełmów u Niemców? Może ktoś jeszcze posiada ten wzór hełmu niemieckiego z sygnaturą VDN? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 18 Październik 2007 Share Napisano 18 Październik 2007 MkII w szeregach policji. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcioner13 Napisano 18 Październik 2007 Share Napisano 18 Październik 2007 to moj m42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcioner13 Napisano 18 Październik 2007 Share Napisano 18 Październik 2007 fotka2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Październik 2007 Autor Share Napisano 18 Październik 2007 super fajnie odczyścił się ten police-pod wrażeniem jestem:)ode mnie dziś adrianik saperski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Październik 2007 Autor Share Napisano 18 Październik 2007 z takim oto emblematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Październik 2007 Autor Share Napisano 18 Październik 2007 oraz biały duńczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Październik 2007 Autor Share Napisano 18 Październik 2007 bardzo ciekawie w środku opisany na karteczkach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Październik 2007 Autor Share Napisano 18 Październik 2007 i jeszcze raz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 25 Październik 2007 Autor Share Napisano 25 Październik 2007 m1 sanitarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 25 Październik 2007 Autor Share Napisano 25 Październik 2007 2ga fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 25 Październik 2007 Autor Share Napisano 25 Październik 2007 niemiecki wz.35 po wojnie przerobiony na potrzeby strażaków z Gdańska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 25 Październik 2007 Autor Share Napisano 25 Październik 2007 i jego środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 25 Październik 2007 Autor Share Napisano 25 Październik 2007 motocyklowy typ.2 ormo zdeormowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.