Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.9

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jakaś MkII w ciekawym kamo. Gdyby ktoś zechciał pomóc mi w rozwiązaniu zagadki, co to dokładnie za hełm, to zapraszam na nowe forum o hełmach - po polsku! :) Wskazówki do adresu znajdziecie wyżej. Piotrek

• 2 weeks later...
Napisano

czeski wz.29 odmiana z obcinanymi nie podwijanymi krawędziami do tego grzebień i odznaka czechosłowackich kolei...hm...czechosłowacki SOK?

Napisano

a to dowód niemieckiej gospodarności adrianik wz.26 zaadoptowany(najpewniej przez luftschutz,ale może przez jakieś inne nazistowskie bógwico;))

Napisano

ppp.p - helmy MKII w takim malowaniu widzialem na zdjeciach Brytyjczykow z Tunisu i Wloch (prawdopodobnie Sycylia), oraz jedno z D-day. Oczywiscie kolorow nie da sie stwierdzic po cz-bialych fotkach.

czarek - a czy ten niemiecki/franuski to nie wz22?. Bakelitowe MKII byly robione dla obrony cywilnej i strazakow.

Napisano
Hmmm... Może być, że jest to hełm brytyjski. Ostatnio nawet skłaniam się ku temu, jednak spokoju nie daje mi sposób mocowania wkładki, który jest dokładnie a odwrót" niż w standardzie (nakrętka jest na zew). Od brytyjskich, które widziałem do tej pory różni się także paroma drobiazgami. A producentem wkładki jest VERO" - nie mogłem zlokalizować fabryki (skorupa typowa UK). Ale może faktycznie jest to jakiś brytyjczyk, a ja szukam dziury w całym :) Piotrek
Napisano

Kolejne, wyladunek we Wloszech. 2 z 3 helmow maja malowanie. Tylko pytanie na jakie kolory, bowiem wyglada na bardzo ciemne. Ten bez malowania to pewno piaskowy?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 17:21 12-10-2007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie