Aftan Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 Witam serdecznie !!!Proszę o identyfikację tych o to guzików. Czy są to guziki napoleońskie czy może późniejszego Królestwa Kongresowego.Jakie wojska je nosiły? Czy była to piechota czy może jakaś jazda?
kuba321 Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 W tym miejscu przytaczam wypowiedź kolegi abcd z innego mojego wątku. cyt:W Księstwie Warszawskim pułki piechoty miały numery 1-22,kirasierów 14,ułanów 2,3,6,7,8,9,11,12,15,16,17,18,19 i 20,huzarów 10 i 13,informacja na podstawie książki ˝Guziki,Przewodnik dla kolekcjonerów˝.Teoretycznie więc guziki z tego okresu o innej numeracji to Francuzy"Jak widać Twoje guziole mieszczą się w przedziale piechoty Księstwa Warszawskiego. Ale wcale tak nie musi być. Poczekajmy, może znajdzie się spec od tych guzioli. Sam jestem ciekawy. Jeśli guziczki wyszły w woj Pomorskim to jestem w stanie zidentyfikować, czy w tej miejscowości stacjonowały kiedykolwiek wojska Francuskie. Pozdrawiam....CirrusCX
Aftan Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 Guziki znalazłem w powiecie płockim gmina Bodzanów. Jest to zachodnie Mazowsze. Sam jestem ciekaw czy to na pewno są guziki napoleońskie ponieważ mieszkam w tej miejscowości gdzie zostały znalezione i nigdy nie słyszałem, że tędy przechodziłyby czy stacjonowałyby wojska Francuskie.Pozdrawiam.
siwyr Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Uczono mnie że dwie kropki pomiędzy wieńcami u góry to napoleon,jedna to księstwo warszawskie.Poszukaj DAWNE GUZIKI POLSKIE"Pozdro.
sivydym Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Czy aby napewno jedna to Księstwo ?Pierwszy z góry identyko jak ten....i 22 też jest.Pozdr.http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/napoleonskie/napoleonskie.htm
ColdDemons Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Oba guziczki mają poczwórne uszka!!!!Są na pewn napoleońskie!!! @siwyr jeszcze nie widziałem guziczka napoleońskiego z 2 kropkami!!! I guziki napoleońskie i księstwa warszawskiego miały po jednej kropce!!!
Aftan Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 Dzięki panowie ale i tak do końca nie rozumiem .ColdDemons napisał, że to są guziki napoleońskie. Na mój rozum wynika z tego , że są to guziki wojsk francuskich? A czy nie jest tak , że obie nazwy , a więc guziki Księstwa Warszawskiego i guziki napoleońskie są prawidłowe i wymienne.Przecież Księstwo Warszawskie powołane zostało do życia pod patronatem Napoleona i wojska Księstwa również walczyły przy boku Napoleona. A więc w tym sensie guziki wojsk Księstwa też można nazwac napoleońskimi. Więc pojęcie guziki napoleońskie jest bardzo pomierne i można pod nie podciągnąc dużo rzeczy ,a więc mam zasadnicze pytanie. Moje pytanie nie brzmi czy są to guziki wojsk napoleońskich tylko CZY TE GUZIKI NOSIłY WOJSKA POLSKIE CZY FRANCUSKIE.Z góry dziękuję za podpowiedź .Pozdrawiam .
bryktygrysek73 Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 hejmam pytańko do cirrus cxkto jest autorem guziki przewodnik dla kolekcjonerów"czy ktoś może polecić jeszcze jakieś inne pozycje
ColdDemons Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Uszka na Twoich guzikach wskazują definitywnie na wojska francuskie!!!!!! Poza tym guziki Księstwa były sygnowane z tyłu nazwiskiem Münchheimer. Na twoich sygnatur nie ma!!!
SZZ Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 Potwierdzam że obydwa guziki są francuskie z okresu wojen napoleońskich. Polskie miałyby przede wszystkim pojedyncze ucha i byłyby prymitwniej wykonane.Te są w dodatku w ładnych stanach. Gratuluję i pozdrawiam
bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/napoleonskie/napoleonskie.htminformację o znalezieniu i zdjęcia guzików możesz przesłać tutaj...
siwyr Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 Przepraszam sivydym miałeś rację .Mój w tej kolekcji to 88.POZDRO.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.